KONFERENCIJA EU-ZAPADNI BALKAN U SARAJEVU

Predstavnici Srbije i Kosova napokon sjeli za isti stol

 AFP

SARAJEVO - U Skupštini BiH počela je konferencija EU-Zapadni Balkan na kojoj sudjeluju ministri vanjskih poslova svih zemalja s područja bivše Jugoslavije te visoki dužnosnici Europske Unije, Sjedinjenih Država i Turske.

Očekuje se da će konferencija još jednom potvrditi europsku perspektivu Zapadnog Balkana, a od konkretnijih odluka i ukidanje viza za građane Albanije i BiH.

Za razliku od nedavnog summita na Brdu kod Kranja, na koji je srbijanski predsjednik Boris Tadić odbio doći ako Kosovo tamo bude prisutno kao neovisna država, u Sarajevo su stigli šefovi diplomacija i Srbije i Kosova.

Španjolsko predsjedništvo EU, koje organizira konferenciju u Sarajevu, naime, postiglo je kompromis prema kojem se u dvorani za sastanke ne koriste nacionalne zastave, a sudionici nisu predstavljeni čak ni imenima zemalja iz kojih dolaze, nego isključivo vlastitim imenima.

Ukupno je najavljen dolazak 48 delegacija, uključujući 29 ministara i glavnih tajnika institucija i organizacija u EU.

Europsku Uniju predstavlja šefica europske diplomacije Catherine Ashton, koja je uoči sastanka rekla da će "EU ponovno potvrditi mjesto Balkana u Europi i europsku perspektivu te regije“, te povjerenik EU za proširenje Štefan Füle.

Uz visoke predstavnike Europske unije te ministre vanjskih poslova i druge visoke dužnosnike zemalja članica Europske Unije sastanak će također okupiti ministre vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe i Turske, te visoke dužnosnike iz Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Sastanak se organizira deset godina nakon održavanja Zagrebačkog summita kojim je svim zemljama regije data europska perspektiva i započet proces reformi potrebnih za njihovu eurointegraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:30