SASTANAK S VLADOM

Predstavnici još dviju vodećih svjetskih rejting agencija danas stižu u Zagreb: I Moody’s i S&P zasad će poštedjeti novu Vladu

ZAGREB - Nakon što je Fitch potvrdio dosadašnju dijagnozu stanja hrvatskoga gospodarstva, isto će ovih dana napraviti i druge dvije vodeće svjetske rejting-agencije.

Prema neslužbenim infomacijama, u Zagreb dolaze predstavnici Moody’sa i već bi danas trebali imati prve sastanke. Krajem sljedećeg tjedna u Hrvatsku stižu i predstavnici Standard&Poor’sa. Svjetski će se financijaši, kako je to i običaj, sastati s predstavnicima Vlade, posebice s dvojicom članova koji su najodgovorniji za gospodarsku politiku - ministrom gospodarstva Čačićem i ministrom financija Linićem.

Čačić o kreditnom rejtingu: To je golemi uspjeh. Cijela Europa je pala. Mi smo jedina vlada koja je to postigla

U planu je i susret s čelnicima središnje banke, kao i s bankovnim analitičarima i stručnjacima. Kao što je bio slučaj i kod Fitcha, nakon što obave razgovore, uslijedit će donošenje odluke o kojoj će ovisiti cijena prema kojoj će se Hrvatska zaduživati.

Većina analitičara smatra da će Hrvatska i kod Moody’sa i kod S&P-a (barem u prvom trenutku) zadržati postojeći rejting. Naime, opći je dojam da su rejting-agencije zasad odlučile poštedjeti Milanovićevu Vladu, dijelom i zbog toga što je uspjela srezati proračunsku potrošnju te najavila sveobuhvatnije reforme. Ipak, i iz Fitchova se izvješća vidi da je zadržavanje dosadašnje ocjene više rezultat činjenice da uskoro ulazimo u EU. Stoga je jasno da će Vlada ubrzo morati posegnuti za jačim reformskim zahvatima jer će se u protivnom suočiti s gubitkom rejtinga, a time i skupljim zaduživanjem.

Upućeni tvrde da u tom kontekstu treba promatrati i upozorenja koja nam posljednjih dana stižu iz diplomatskih krugova. Riječ je o izlaganju američkog veleposlanika Jamesa Foleyja, kao i o pismu koje su europski diplomati uputili Čačiću. U oba slučaja diplomati novu Vladu upozoravaju kako je krajnji tren da provede reforme koje će u Hrvatsku dovesti nove investicije.

To je na tragu i onoga što govore u rejting-agencijama, pa analitičari ističu kako su strani diplomati pokušali potaknuti Vladu da odlučnije krene u reforme, posebno radnoga zakonodavstva, i sačuva postojeći rejting.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:36