IVAN CELJAK

Predsjednik sisačkog HDZ-a: ‘Gradonačelnica pokušava izazvati kaos na terenu, a sve zbog izbora‘

‘Vlada će financirati obnovu u stopostotnom iznosu. U dijelovima koji se odnose na Sisak još se razmatraju bolja rješenja‘, kaže Celjak
Ivan Celjak (u krugu)
 Cropix

Nakon što je danas gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla da je zabrinuta zbog primjene modela obnove Zagreba na Sisak, reagirao je predsjednik sisačkog HDZ-a Ivan Celjak. On kaže da gradonačelnica Siska izaziva kaos na terenu uoči lokalnih izbora.

- Vodi se žustra rasprava vezano uz nacrt Zakona o obnovi koji je pokrenula gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, koja od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu i nezadovoljstvo ljudi prema Vladi kako bi uhvatila što bolju početnu poziciju za nadolazeće izbore. Nacrt zakona je dobar, Vlada će financirati obnovu na potpomognutim područjima u stopostotnom iznosu. U dijelovima koji se odnose na grad Sisak još se razmatraju bolja rješenja. U komunikaciji s članovima Vlade razmatramo nekoliko rješenja u korist Siščana, rekao je Ivan Celjak za N1.

Dodao je da se bolje rješenje traži za participaciju Siščana u financiranju obnove s 20%.

- Vlada još raspravlja o rješenju vezano za Sisak. Razmatrat ćemo to u Saboru, tražimo bolje rješenje. Potrebno nam je zajedništvo, nije dobro politizirati, da svi pronađemo najbolje rješenje u ovom trenutku, kaže Celjak i ističe da se razmatra izmjena zakona o područjima od posebne državne skrbi, da Sisak uđe u treću skupinu.

Kada je riječ o mogućnosti da građani Siska sudjeluju u obnovu, Celjak kaže da treba voditi računa o tome da standard u Sisku nije jednak standardu u Zagrebu.

- Potres je promijenio kriterije koji utječu na standard Siščana, razrušena je bolnica, javne ustanove, mnoge obitelji su ostale bez krova i ovo je poremetilo standard. Trebalo bi im izaći u susret i osloboditi ih sudjelovanja u obnovi ili da sudjeluju minimalno.

Celjak je rekao da bi za dio ovakvog nacrta digao ruku u Saboru, no za dio koji se odnosi na Sisak treba pronaći bolje rješenje.

- O tome se razgovaralo i prije nego što je gradonačelnica nastupila javno, samo to radimo drugačije, a ne putem medija, rekao je Ivan Celjak za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:40