SPORNA OPERACIJA KAPAKA

PREDSJEDNIK O SUKOBU INTERESA 'Na mene je dignuta hajka, dr. Ninković je operirao i druge'

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je još jednom prokomentirao odluku oko izbora liječnika za operaciju oka, a oko čega će Povjerenstvo za sukob interesa raspravljati. Osim toga Josipović je prokomentirao i aktualni sukob izvršne u sudbene vlasti.

- Napravio bih opet isto jer smatram da je sve bilo po zakonu. Nije napravljeno ništa neuobičajeno ili što nije dostupno drugim građanima - izjavio je Josipović.

Upitan o moralnosti svoga postupka i šalje li se time neka druga poruka, Josipović je odgovorio da 'ona proizlazi iz toga je li netko dobio nešto što mu ne pripada i mogu li drugi doći do iste usluge. Vidjet ćete iz podataka. Ne bih želio da ovdje utječemo na povjerenstvo. ono ima sve podatke i donijet će odluku'.

- Doktor Ninković je operirao i druge građane republike Hrvatske. Dakle, ja nisam ni prvi ni zadnji. Barem se nadam da neću biti zadnji nakon hajke koja se organizira - odgovorio je Josipović na pitanje je li poslao krivu poruku sugrađanima.

- Što je dopušteno drugima dopušteno je i meni - rekao je Josipović na opasku novinara koji mu je sugerirao da u politici treba biti malo drugačiji s čime se ovaj nije složio.

- Kada je riječ o zdravstvu imam pravo na pristup kao i drugi građani - dodao je predsjednik uz napomenu da je troškove dolaska doktora podmirio sam, dok je troškove operacije podmirio HZZO.

Iako su doktori iz Hrvatske rekli kako se ta operacija mogla i kod nas napraviti Josipović je rekao kako on ima pravo kao i svaki građanin na izbor doktora pod uvjetima koje propisuju zakoni.

- Mislim da smo se držali svega - odgovorio je predsjednik, koji je izgradio prvi mandat na jednakosti i pravednosti, ali ne misli da će to baciti mrlju na njega.

- Često susrećem ljude na cesti. Mislim da imaju osjećaj da se pretjeralo u izmišljanju nekakvih strožih kriterija nego što vrijedi za druge građane - dodao je Josipović.

Predsjednik komentirao i Vladin visoki izvor

U prvom dijelu intervjua Josipović je rekao da je odluka Vrhovnog suda oko izručenja Josipa Perkovića brza kada je u pitanju taj sud.

Osim toga odgovorio je na pitanje je li po njemu Vlada izvršila pritisak na sudbenu vlast zbog kritika koje su joj upućene u posljednja dva tjedna.

- Ovisi kako to tko doživljava. Pitanje odnosa triju vlasti je jedno od pitanja koje tek trebamo izbrusiti u našem društvu. mi smo mlada država,a sigurno ćemo izgraditi te standarde - rekao je Josipović.

- U Vladi to doživljavaju kao sarkazam, dok je dio pravosuđa to shvatio drugačije - rekao je Josipović.

- Mislim da naši suci moraju imati samopouzdanja. oni su jednako dobri kao bilo koji europski sudovi. Njihove odluke treba poštovati - rekao je predsjednik u razgovoru za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:08