ZASLUŽIO ČIN GENERALA

Predsjednik HVIDR-e Osijek: Šeks je bio najvažnija karika u zapovjednom lancu obrane Osijeka

 Goran Mehkek / CROPIX

OSIJEK - Vladimir Šeks bio je najvažnija karika u zapovjednom lancu herojske obrane Osijeka i cijele Slavonije i Baranje. Ja se s tom njegovom ulogom ponosim kao što sam uvjeren da se njome ponosi i sam Šeks - rekao je u petak predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić, koji je sazvao „pressicu“ kako bi stao u obranu Šeksa, ali i Tihomora Purde, kojemu je također dao podršku.

No, Šeks je ipak bio glavna tema njegova izlaganja, koje je potpuno oprečno od onoga kako svoju ulogu u Osijeku ratne 1991. godine danas predstavlja Šeks.

Podsjetimo, nakon što je ponovno aktualizirana Šeksova uloga u Domovinskom ratu, pri čemu Amnesty International smatra da postoji dovoljno dokaza da se protiv njega provede istraga o zapovjednoj odgovornosti za počinjene ratne zločine u Osijeku, Šeks je u nekoliko navrata odbacio bilo kakvu povezanost sa zločinima tvrdeći pri tome da je sve to laž i da njegova funkcija predsjednika Kriznog štaba nije bila vojnog karaktera. No, Kolobarić tvrdi drugačije.

- Ne dozvoljavam bilo kome da obezvrjeđuje i umanjuje ulogu generala Šeksa u obrani Osijeka i Slavonije i Baranje. On je bio predsjednik Kriznog štaba, ali i mnogo više od toga, bio je jedna od najvažnijih osoba u obrani ovih dijelova države i u vojno-zapovjednom smislu. On je svojim djelovanjem u ratnim danima pošteno zaslužio čin generala - kaže Kolobarić, koji se osvrnuo i na Šeksove izjave kojima minorizira svoju ulogu u vojnom smislu.

- To tako ne stoji. Činjenice se ne mogu niti se smiju zaboraviti. Nema se pravo nitko stiditi tih vremena, jer hrvatski vojnici i časnici nisu činili nikakva zlodjela niti ratne zločine. Zašto bi njemu bio problem ako se ističe njegov značaj, kad je znam da je on čist kao suza - smatra Kolobarić kojeg smo upitali neće li Šeks ovo shvatiti kao politički motivirano s obzirom da je Kolobarić član Glavaševog HDSSB-a.

- Sve je politika. Politika je mjesto rođenja. Šeks i ja smo u Domovinskom ratu pripadali istoj opciji, a danas više nismo, no kad je riječ o Domovinskom ratu ne pravim razliku po tome tko je koja politička opcija. Ja se ne slažem s današnjim stavovima Šeksa pogotovo u njegovoj ulozi vezano za uhićenje Gotovine i progon Glavaša. To neka bude njemu na savjest. Ali, ne dozvoljavam bilo kome blaćenje mojih suboraca, a pogotovo zapovjednika među kojima je Šeks imao svoje mjesto.

Da tih dana u Osijeku nije bilo Šeksa i Glavaša danas ne bi bilo ni slobodne Hrvatske i stajemo u njegovu obranu kao što smo branili i branit ćemo našeg drugog ratnog zapovjednika Glavaša - zaključio je Kolobarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:21