KRIZNI POREZ

Predsjednički kandidati: To je politička, a ne pravna odluka

 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Predsjednički kandidati Ivo Josipović, Vesna Pusić i Nadan Vidošević ne podržavaju odluku Ustavnog suda kojom nije ukinut krizni porez jer smatraju da je zakon neustavan te da je Sud donio političku odluku.

- Jako sam razočaran odlukom Ustavnog suda jer je sporni zakon neustavan i nepravedan. Ali riječ Ustavnog suda je zadnja, pa nam ostaje da se u Saboru borimo za pravedniji zakon - poručio je Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a, čiji je čelnik Zoran Milanović također ocjenio da je riječ o “lošoj i nepravednoj političkoj odluci”.

Vesna Pusić neprimjerenim naziva obrazloženje Ustavnog suda da je porez prihvatljiv s obzirom na krizu u kojoj se Hrvatska našla.

- Jer navedeni razlozi su političke, a ne pravne prirode, a trebalo je odlučiti o tome je li zakon o kriznom porezu ustavan ili nije - objašnjava Pusić. No, za z nju takva odluka Ustavnog suda i nije toliko čudna jer se očekuje da će se krizni porez do kraja godine ukinuti.

- A da je Ustavni sud drukčije odlučio, onda bi Vlada upala u neprilike te bi građanima morala vraćati porezom uzeti novac. Ostaje činjenica da je Zakon o posebnom porezu beskorisna i štetna odluka, i za građane kojima je oduzet novac, ali i za državu kojoj nije donijela ništa dobro - poručila je Pusić.

Nadan Vidošević kaže da kao građanin poštuje odluku Suda, ali je kao gospodarstvenik ne odobrava.

- Zato što je prorecesijska, a ne proturecesijska. Hrvatska je jedina zemlja koja je u vrijeme krize povećala poreze. Ovo je piljenje grane na kojoj sjedimo - istaknuo je Vidošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:05