ISPOLITIZIRANO TUŽITELJSTVO

Predsjednica srpskog Helsinškog odbora: 'Srbija mora prihvatiti odgovornost za početak rata i agresiju u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni!'

Former Croatian Army General Ante Gotovina enters the courtroom of the Yugoslav war crimes tribunal (ICTY) for his appeal judgement in The Hague, Netherlands, Friday, Nov. 16, 2012. The ICTY is delivering its decision in the appeal of two Croatian generals convicted for their roles in a 1995 military offensive to drive Serb rebels out of land they had occupied for years along part of Croatia's border with Bosnia. Ante Gotovina and Mladen Markac, were sentenced to 24 and 18 years respectively in 2011 for war crimes and crimes against humanity. (AP Photo/Bas Czerwinski, Pool)
 AP

BEOGRAD - Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je u petak da nije iznenađena oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ustvrdivši da je optužnica protiv njih bila politizirana tako da se izjednače s optužnicama protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

SRBIJA NA NOGAMA 'Skandalozno, šokantno... U ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu vjerovali'

"Taj slučaj je od početka bio problem Tužiteljstva u Haagu, pa i sam način na koji se Tužiteljstvo postavljao prema podizanju optužnice, posebno kad se uzme u obzir formulacija o udruženom zločinačkom pothvatu i prekomjernom granatiranju. Prosto, cijela je optužnica postavljena tako da se izjednači s optužnicama protiv Mladića i Karadžića", rekla je za Hinu Sonja Biserko.

Predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora kazala je da u prilog stajalištu o politizaciji optužnice govori to da je "vrlo čudno kako su Gotovina i Markač prvobitnom presudom nepravomoćno osuđeni na 24 i 18 godina, a sad oslobođeni".

"To znači da je Tužilaštvo u tom slučaju bilo ispolitizirano", smatra Sonja Biserko i podsjeća da su čak tri tima Tužiteljstva radila na optužnici protiv hrvatskih generala.

VIDEO, FOTO Generali sletjeli u zračnu luku Pleso, na Trgu bana Jelačića čekaju ih tisuće ljudi!

"To ne znači da nije bilo zločina - to svi znamo. Ali, te kvalifikacije u optužnici očito ne 'drže vodu'. Drugo, u toj optužnici nedostaje dio po kojem i Beograd snosi odgovornost za egzodus Srba iz Hrvatske, a te se dvije odgovornosti sve vrijeme žele izjednačiti u srbijanskoj javnosti i zato su sada ovakve reakcije na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču", ocjenjuje Sonja Biserko.

Ona drži kako se u interesu odnosa u regiji "odnos prema ratu mora postaviti u pravi kontekst", a da "Srbija mora priznati odgovornost za početak rata".

"Srbija mora prihvatiti odgovornost za početak tog rata i agresiju u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni. To se, naprosto, ne može izjednačiti i izbrisati. Ne može se pomirenje provoditi na temelju jedne kompromisne formule koja, zapravo, ne odgovara istini. To je međunarodna zajednica pokušala, ali to nije uspjelo ni u Hrvatskoj, ni u Bosni, ni na Kosovu, jer oni imaju drukčiju percepciju tog rata", ocijenila je predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora Sonja Biserko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:01