TOPLO PRIMLJENA

PREDSJEDNICA SE U VUKOVARU SUSRELA S BRANITELJIMA Evo što je rekla o ćirilici i prijedlogu preseljenja u Banske dvore

 EPH

Drugoga dana rada njezina Ureda u Vukovaru, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se i na problem dvojezičnosti, pri čemu je ponovila stavove predsjednika ZVO-a Dragana Crnogorca izrečene nakon sastanka s njom da se o tome treba razgovarati.

- O tome treba nastaviti razgovarati i smiriti medijske strasti, sjesti za stol i dogovoriti se. To nije samo političko, nego etičko i kulturološko. Kada je riječ o suživotu ne treba samo gledati na zakonske okvire, već i poštivati osjećaje ljudi te nastaviti njegovati uspjehe procesa mirne reintegracije. Na žalost došlo je do pomaka unatrag zbog nametanja silom nekih rješenja, a da se nije razgovaralo s lokalnom zajednicom, kako s većinskim hrvatskim narodom tako i sa srpskom. Oni su ti koji trebaju donijeti odluke o budućnosti ovog grada. To treba raditi temeljem međusobnog poštovanja, razumijevanja, poštivanja osjećaja i vodeći računa o dobrobiti djece i mladih – kazala je Grabar-Kitarović, koja je na naš upit hoće li možda ona inicirati neki razgovor na tu temu kazala da ne bi govorila o konkretnim inicijativama.

- Osobno ću nastaviti razgovarati sa svima i ako mogu pomoći to ću i učiniti.

Susret s ratnim zapovjednicima Vukovara pak za nju je bio posebno emotivan.

- To je legendarna brigada. Postoje mnoge ratne rane, kao i činjenica da se država nije uvijek ponijela fer prema braniteljima u Vukovaru. Tu je puno neriješenih pitanja, kao što su mirovine i činovi te se nadam se da će se netko u Ministarstvu branitelja time početi sustavno baviti te ispraviti neke nepravde koje su počinjene – poručila je predsjednica koja je prokomentirala i ideju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o preseljenju njezina Ureda s Pantovčaka u Banske dvore.

- Preseljenje ide dalje. Tijekom prošle godine Povjerenstvo za preseljenje se sastalo nekoliko puta i oni su definirali uvjete. Meni je drago da je g. Karamarko predložio Banske dvore. To je uostalom i izvorno sjedište Ureda predsjednika, a mislim da čak još uvijek i postoji odluka da se Banski dvori sjedište Ureda predsjednika premda u to nisam sigurna. Bitno je iznaće rješenje koje će biti optimalno u smislu troškova, ali i ispunjavanja uvjeta koje Ured predsjednice ima – rekla je Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:14