INTERVJU ZA HRT

PREDSJEDNICA 'Ostala sam šokirana. Duboko je nemoralno ako Agrokor toliko plaća savjetnike'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

”Voljela bih da se svaki ministar bavi svojim resorom i ponovila bih ono što sam već nekoliko puta rekla da se država vodi razumom, a ne emocijama”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru sa voditeljem Zoltanom Kabokom za HRT, komentirajući izjave ministra Damira Krstičevića da se srpski predsjednik Aleksandar Vučić treba ispričati kao preduvjet dolaska u Hrvatsku.

Predsjednica je rekla da je bila šokirana kada je pročitala u medijima šta se u zadnje vrijeme događalo u Agrokoru koji isplaćuje za savjetovanje bivšoj tvrtci u kojoj je radio Ante Ramljak. ”To treba potvrditi, a ako je tako to je duboko nemoralno. Iznos koji tvrtka dobije za tjedan dana je puno veći od iznosa koji prosječni hrvatski radnik zaradi u godinu dana”. Predsjednica smatra da je Vlada uradila solidan posao, ali treba nastaviti konsolidaciju da se zadrže radna mjesta, ali treba zaustaviti svaku mogućnost nekih koruptivnih radnji.

Predsjednica je potvrdila da je Vlada znala da se priprema poziv Vučiću, a da je premijer Andrej Plenković znao datum dolaska srpskog predsjednika prije nego što je išao u Davos. Grabar-Kitarović kaže da nije željela da premijer sazna za dolazak od Vučića sa kojim je razgovarao u Davosu. ”Pozvala sam predsjednika Vlade i Sabora da u radnu skupinu koja će pripremati ovaj posjet uključe svoje suradnike. Vjerujem da će se uključiti, to smo dogovorili načelno, a skupina će početi raditi sljedeći tjedan”. Predsjednica je najavila i da će osobno razgovarati s udrugama branitelja i nestalih, ali i predstavnicima srpske manjine, te zaključila da je velika većina i Hrvata i Srba umorna od prošlosti i žele da se krene u bolju budućnost.

”Ovo što smo vidjeli da se događalo posljednjih dana počelo je eskalirati u verbalni rat između Hrvatske i Srbije. Ja to nisam mogla dopustiti i odlučila sam to prekinuti. To je moja odgovornost kao državnika i znam da bi u ovakvoj situaciji najlakše bilo okrenuti glavu, ponovo odgoditi posjet i ništa ne raditi. Svjesna sam političkog rizika koji to nosi. Međutim političari koji brinu o svoj rejtingu nisu dobri za državu, treba biti državnik koji razmišlja što će u konačnici napraviti za svoj narod”, rekla je predsjednica.

Predsjednica je potvrdila da se o dolasku Aleksandra Vučića u Zagreb razgovaralo i na susretu sa Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem u četvrtak navečer na Pantovčaku. ”Mi kad tad moramo razgovarati o otvorenim pitanjima. Držim da kada se tenzije prije smire će bit i lakše razgovarati”, rekla je predsjednica i otkrila da se ta posjeta priprema mjesecima, pa i dulje od toga. Za Grabar-Kitarović je 'pitanje svih pitanja' potraga za nestalima, te je izrazila želju da se iskreno razgovara. ”Bit ću zadovoljna ako dogovorimo tri konkretne stvari oko kojih ćemo odmah početi raditi”.

Predsjednica je rekla da se izuzetno mnogo građana javljalo ovih dana i davalo potporu susretu. ”Ima sigurno i onih koji su protiv toga, ali meni se osobno nisu javljali”. Grabar-Kitarović kaže daće sigurno još puno vremena proći prije nego što će se moći reći da su Hrvatska i Srbija prijateljske države, ali se ne smije nastaviti kontinuirano neprijateljstvo. ”Mi ne smijemo biti neprijateljske države”, rekla je Grabar-Kitarović uz tvrdnju da nije bilo pritisaka iz Evrope da dođe do tog susreta. Predsjednica je govorila i o nekim tehničkim problemima koji su bili za vrijeme njenog puta u BiH nazvavši ih problemima u protokolu. Odluku da ide u Ahmiće donijela je prije puta u BiH.

Predsjednica je govorila i o odnosu sa Slovenijom i rekla da ne vidi drugi izlaz nego da se pokrene dijalog. ”Jedna strana ne može nametnuti rješenje, a na Sloveniju gledam kao na prijateljsku državu”. Šefica hrvatske države smatra da se do rješenja može i mora doći, ali slovenski izbori mogu malo prolongirati rješenje, a da postoji mnogo prostora za razgovore i kompromise. Izdavanje kazni nije dobro i predsjednica želi smirenije stanje.

Grabar-Kitarović kaže da ju je malo iznenadio toliki interes javnosti zbog susreta s Plenkovićem i Jandrokovićem. ”To je bio jedan od redovitih susreta, a nadam se da će ih biti još više. Razgovarali smo vrlo otvoreno i zadovoljna sam s razgovorom”. Na pitanje jesu li na dnevnom redu bile teme rotacije veleposlanika i nabavka vojnih aviona predsjednica je da je imenovanje novih veleposlanika spomenuto usput i da su razmijenili ili neke prijedloge o 40 novih imenovanja. ”Krajnje je vrijeme da krenemo u rotaciju, a nije dobro što recimo u Turskoj nemamo godinama veleposlanika, kao što nemamo u Izraelu, Švicarskoj”. Predsjednica je najavila skore promjene, založivši se da profesionalnost i domoljublje budu u prvom planu. ”Mislite da ovi koje sada rotirate nisu domoljubi”, upitao je voditelj, a predsjednica odgovorila da to nije tako, ali da joj se ipak čini da je Hrvatska ponekad izgubila domoljubni zanos. ”Bila sam šokirana slikom potrgane hrvatske zastave ispred veleposlanstva u Bernu. To se apsolutno ne smije događati, a veleposlanici ne trebaju samo slušati naputke sa Zrinjevca već i raditi što više za svoj narod i državu”.

Kolinda Grabar-Kitarović smatra da odluku o nabavku vojnih zrakoplova treba donijeti što prije. ”Ne kasni ova Vlada, već prethodne dvije Vlade nisu imale hrabrosti donijeti odluku. Razumijem da je to kompleksno pitanje, ali se mora gledati i dugoročno strateško partnerstvo s državom s kojom se sklapa ugovor”. Predsjednica tvrdi da ni ona osobno, ni njen Ured ne sudjeluju u izboru zrakoplova, već im je MORH opisao ponude koje su dobili. ”Odluku treba donijeti stručno povjerenstvo i predočiti je Vladi. Riječ je o ugovoru između dviju vlada. Ne smatram se dovoljno kompetentnom da bi ulazila u specifikacije pojedinih zrakoplova ili ponuda. Treba odabrati onu da nema dvojbi u transparentnost cijelog postupka, dvojbi o potencijalnoj korupciji, već naći odluku koja je najpovoljnija za Hrvatsku”.

Na pitanje je li odluka donesena predsjednica je rekla da, koliko je njoj poznato, još nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30