DEMANTI ORaH-a:

Predsjednica Mirela Holy nikad nije glasala za 'bušenje nafte' u Jadranu

 Darko Tomaš/CROPIX

Vijest o tome da je predsjednica stranke ORaH Mirela Holy u Saboru zagovarala usvajanje Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu pokušaj je diskreditacije Mirele Holy i stranke ORaH zbog protivljenja štetnom projektu za gospodarske interese Hrvatske – istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, tvrde iz stranke u svom službenom priopćenju.

U tim tekstovima, tvrde u ORaH-u, korišteno je nekoliko lažnih tvrdnji koje su potkrijepljene režiranom video snimkom te selektivnim korištenjem činjenica na koji način se u javnosti konstruira lažna slika nevjerodostojnosti Mirele Holy.

- Predsjednica Holy nikada nije glasala „za bušenje nafte u Jadranu“ kako se nastoji lažno prikazati, a svoj stav je uvijek identično ponavljala u brojnim intervjuima i javnim nastupima te se on nije mijenjao, naglašavaju u njezinoj stranci te pojašnjavaju:

- Kako bismo osigurali održivi razvoj te energetsku sigurnost i neovisnost u energetskoj tranziciji u kojoj se nalazimo, odobravamo eksploataciju plina te osiguranje dobavnih pravaca plina. Republika Hrvatska može i mora svoju energetsku politiku graditi na povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti te diverzifikaciji dobavnih pravaca poželjnog tranzicijskog energenta kompatibilnog s OIE, plina. Za ispunjenje posljednjeg cilja ključna je i realizacija LNG terminala na otoku Krku, na kojem Vlada RH ne radi s iskrenim namjerama njegove provedbe.

- Stav Mirele Holy o eksploataciji ugljikovodika pri saborskoj raspravi 2013. godine bio je i ostao isti i danas. U interesu Hrvatske nije eksploatacija nafte u Jadranu koja ugrožava četvrtinu prihoda hrvatskog gospodarstva. Hrvatska nema veće količine zaliha nafte koje bi mogle biti isplative, a eksploatacija manjih količina predstavlja neopravdani rizik za druge sektore gospodarstva poput turizma, ribarstva i marikulture od kojih imamo značajnije prihode. Trenutni projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu koji vodi Vlada te resorno Ministarstvo gospodarstva krši niz zakona, odredbi i direktiva EU te nije vođen u javnom interesu, na što stranka ORaH upozorava već više od godinu dana. Stoga je jasno da je napad na ORaH proteklog dana klasični pokušaj spina i odvlačenje pozornosti javnosti sa ključnog problema, zaključuju u ORaH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:52