NEZADOVOLJNA ŠEFOM HDZ-A

Predsjednica centra za autizam: ‘Karamarko, Facebook isprika nije dovoljna. Ispričajte se u medijima’

 Damjan Tadić / CROPIX

Vesna Golemac, predsjednica Vijeća roditelja splitskog Centra za autizam, zatražila je od šefa HDZ-a Tomislava Karamarka javnu ispriku zbog njegovih izjava. Karamarko je, naime, napadajući Vladu Zorana Milanovića, među ostalim, kazao: “Ova se Vlada ponaša autistično, ne zanima ih ničije mišljenje i mi ćemo nakon ulaska Hrvatske u EU tražiti prijevremene parlamentarne izbore”.

No, Karamarkova neprimjerena i nespretna izjava povrijedila je Vesnu Golemac, inače majku dječaka oboljelog od autizma.

Nije dovoljno

- Političari često koriste termine u koje se ne razumiju. Molim gospodina Karamarka da se ispriča iskreno putem medija. Isprika putem Facebook stranice za nas roditelje i djecu je uvažavajuća, ali nije dovoljna. Ono što je gospodin Karamarko rekao vrijeđa mene osobno kao roditelja djeteta s autizmom, a vrijeđa i sve ostale roditelje - izjavila je Golemac za medije.

U isprici koju je šef HDZ-a objavio na svojoj Facebook stranici stoji: “Dragi prijatelji, iskreno mi je žao zbog moje neprimjerene izjave. Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti ili se rugati ljudima i djecom oboljelima od autizma. Ispričavam se vama, vašim obiteljima i svima koji boluju od autizma. Molim da prihvatite moju ispriku”. Na Karamarkove izjave o autističnoj Vladi reagirala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Istaknula je kako su takve izjave krajnje neprihvatljive i neprimjerene jer učvršćuju stereotipe i predrasude o osobama s invaliditetom.

Ljudsko dostojanstvo

- Izjednačavanjem percipiranih nepoželjnih i negativnih ponašanja s obilježjima autizma koji je kao specifično stanje dio ljudske različitosti narušava se ljudsko dostojanstvo osoba s autizmom - stoji u priopćenju pravobraniteljice objavljenom u medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:36