I DALJE U DRŽ. SLUŽBI

PREDIZBORNO KADROVIRANJE? Tajni transfer: Tamara Perišić imenovana za savjetnicu u veleposlanstvu RH u Rimu

Donedavna pomoćnica ministra kulture ipak nastavlja karijeru u državnoj službi
 Damir Krajač/CROPIX

Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje, rekla nam je Tamara Perišić, bivša pomoćnica ministra kulture, u subotu kad smo je pitali odlazi li u ponedjeljak na angažman za savjetnicu u Veleposlanstvo RH u Rimu, dužnost na koju je, doznajemo, jučer ipak stupila. U Ministarstvu vanjskih poslova, od službe za odnose s javnošću, od četvrtka do jučer nismo mogli dobiti konkretan odgovor na to pitanje jer se, čini se, taj angžaman držao u tajnosti do posljednjeg trenutka. Međutim, jučer su nam iz Ministarstva vanjskih poslova poslali odgovor: “Ugovorom o rasporedu ugovornog diplomata na određeno vrijeme Perišić je raspoređena od 1. studenog 2015. godine na službu u Veleposlanstvo RH u Rimu, gdje će obavljati poslove vezane uz kulturu, medije i ostale diplomatske poslove.

Konfuzni odgovori

Sukladno Zakonu o vanjskim poslovima o mogućnostima angažmana ugovornih diplomata i s obzirom na to da je gđa Perišić obavljala poslove pomoćnice ministra u Ministarstvu kulture, neupitno je da ispunjava sve uvjete za uspješno obavljanje diplomatskih poslova. Konačno, ovdje nije riječ o dužnosničkoj poziciji, niti poziciji šefa misije, nego diplomata u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH”, navodi se u odgovoru iz MVP-a koji su nam dostavili tek jučer. U četvrtak smo na službeni upit o navedenom angažmanu dobili sljedeći odgovor: “Gospođa Tamara Perišić i dalje obavlja dužnost pomoćnice kulture”. Na novi upit isti dan, pa i dan kasnije, odlazi li Perišić u diplomaciju, iz Ministarstva vanjskih poslova opet su nam odgovorili: “Sukladno Odluci Vlade RH od 22. listopada 2015. godine, gospođa Tamara Perišić obavlja dužnost pomoćnice ministra kulture do 31. listopada 2015. godine”.

Dakle, Perišić je do nedjelje, 31. listopada, bila na funkciji pomoćnice ministra kulture, a u telefonskom razgovoru koji smo s njom vodili u subotu, nije nam željela ni potvrditi ni negirati vlastiti daljnji angažman.

- Dužnosnica sam još jedan dan - rekla nam je u subotu.

Pitanje natječaja

Na pitanje odlazi li u ponedjeljak u diplomaciju nismo dobili nikakav odgovor. Ponovila je da nam ne može odgovoriti na to pitanje. Iz Ministarstva vanjskih poslova odgovor smo dobili tek jučer popodne, a krajem prošlog tjedna u prepisci od nekoliko e-mailova, u kojima smo tražili i da nam razjasne uvjete po kojima je dotična izabrana za savjetnicu veleposlanika Damira Grubiše, nismo dobivali konkretne odgovore. Pitali smo ih je li postojao interni natječaj te zadovoljava li Perišić potrebne uvjete za tu funkciju. Konkretan odgovor od Ministarstva vanjskih poslova na ta pitanja ni jučer nismo dobili.

Imenovanje koje ruši politiku Vlade

Tamara Perišić je u Ministarstvo kulture došla u mandatu HNS-ove ministrice Andree Zlatar. Diplomirala je engleski jezik i književnost te talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U njezinu životopisu na stranicama Ministarstva kulture navodi se da “trenutačno pohađa doktorski studij Društvo znanja i prijenos informacija pri Sveučilištu u Zadru te priprema doktorsku disertaciju na temu iz područja nakladništva”. Od 2000. godine radila je u izdavačkoj kući Algoritam na više direktorskih pozicija. Istodobno bira i uređuje naslove iz književnosti i publicistike, a uredila je više od stotinu djela, te navodi i “izvrsno poznavanje engleskog i talijanskog jezika te znanje španjolskog”. Ne ulazeći u njezine stručne kvalifikacije, ipak se nameće pitanje koliko se ovo imenovanje uklapa u Vladinu politiku da politički dužnosnici dolaze i odlaze s ministrima, te na taj način ne povećavaju broj zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:11