NOVI REZULTATI

PREDIZBORNA ANKETA Josipović će morati u drugi krug, ali ostaje predsjednik

Prema istraživanju agencije Ipsos Puls, Kolinda Grabar Kitarović vodi u Dalmaciji
 CROPIX

Da su danas predsjednički izbori, Ivo Josipović dobio bi 45,5 posto glasova, a njegova glavna konkurentica Kolinda Grabar Kitarović 30,9 posto. Utakmica bi se morala riješiti u drugom krugu u kojem bi aktualni predsjednik s natpolovičnom većinom od 52 posto osvojio drugi mandat, dok bi njegova suparnica zagrabila vrlo pristojnih, ali nedovoljnih gotovo 36 posto potpore. Podaci su to agencije Ipsos Puls i odnose se na upravo završeni kolovoz.

Istraživanje nudi više zanimljivih pokazatelja. Prvo, pokazuje vrlo visoku zainteresiranost javnosti za predsjedničke izbore. Sigurno i vrlo vjerojatno na te izbore potkraj godine izlazi gotovo 80 posto građana.

Bandić zaostaje

Drugo, bez obzira na broj kandidata, kako stvari sada stoje, predsjednički će se izbori odvijati kao borba između dvije jake političke ličnosti - Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića. Nitko od mogućih, dosad spominjanih kandidata nema šansu ugroziti status HDZ-ove kandidatkinje kao glavne izazivačice aktualnog predsjednika. Čak ni Milan Bandić koji je prije pet godina u drugom krugu uspio dobiti 40 posto glasova.

Loša strategija

Sada ih nema ni šest posto, pa je njegova još neobjavljena odluka da će podržati Josipovića mnogo racionalnija od svojedobnog osobnog zalijetanja u predsjedničke izbore.

Dakle, Kolinda Grabar Kitarović ozbiljan je takmac, ali istraživanje pokazuje da njihovi rejtinzi blago stagniraju, ali odnosi između njih dvoje posve su stabilizirani, uz veliku razliku u korist predsjednika Josipovića.

Treće, HDZ-ova strategija da svoju kandidatkinju predstavi kao novo lice u politici, što bi, kao, automatski impliciralo promjene, nije bez potencijala, ali su njeni dometi ipak ograničeni. Istraživanja pokazuju da je Kolinda Grabar Kitarović percipirana dominantno kao stranačka, HDZ-ova igračica.

“Tomislav Karamarko računao je postići efekt koji su imali Renzi u Italiji, Cerar u Sloveniji ili Holy ovdje. Ali gospođu Kitarović teško je doživjeti kao takvu vrstu novosti i promjene”, tumači jedan od PR doktora.

Ivo Josipović pokriva mnogo širi politički spektar. Za razliku od Kolinde G. Kitarović, aktualni se predsjednik više doživljava kao nestranačka ili nadstranačka ličnost. Uspješno okuplja građane sa svih strana, što mu rejting drži na stabilnim visinama. Dobio bi, pokazuju istraživanja, oko 10 posto HDZ-ovih glasova.

Jake utvrde

Njegova protukandidatkinja može računati, prema dosadašnjim istraživanjima, na tri četvrtine HDZ-ovih birača, ali SDP-ovih gotovo ništa. Na njen konto ide oko petine glasova ORaH-a i trećine laburista. Dalmacija je jedina regija u kojoj HDZ-ova kandidatkinja ima vodstvo pred Josipovićem: 54 naspram 32 posto. Dalmaciju drži HDZ (33 posto glasova), odnosno SDP tamo stoji najgore (u posljednje vrijeme nema ni 10 posto glasova).

KOMENTAR JUTARNJEG Zašto Josipović ipak vodi

Svi dosadašnji napori HDZ-a i njemu sklone javnosti da destabiliziraju popularnost Ive Jospovića uoči predsjedničkih izbora zasad su se pokazali neuspješnima.

Činjenica da dr. Josipović vodi ispred svoje glavne protukandidatkinje s čvrstih petnaest posto glasova, i da relativno uvjerljivo pobjeđuje i u drugom krugu, posljedica je nekoliko općih mjesta hrvatske političke scene. Prvo, Ivo Josipović prihvatljiv je i velikom broju građana koji ne glasuju za SDP. Josipovića se, naprosto, ne identificira sa SDP-om i vladajućom koalicijom.

Drugo, iznimno je neinteligentno predsjednika Republike optuživati za loše ekonomsko stanje u zemlji, jer je svakom hrvatskom državljaninu savršeno jasno da šef države, prema važećem Ustavu, ne može utjecati na gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj.

I treće, neobično je kontraproduktivno optuživati Josipovića zbog navodnog povratka Hrvatske u regiju. Hrvatska je članica EU i NATO pakta, koji, eto, baš danas odlučuje o ratnoj strategiji protiv Rusije, pa se kao takva ne može vratiti u regiju, niti želi biti predvodnik bilo čega u regiji (što je ispravno zaključio Economist Intelligence Unit)

Kako sada stvari stoje, odnos snaga iz kolovoškog Pulsova istraživanja teško da se može promijeniti. (Davor Butković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:39