VAKULINA PROGNOZA

PRED NAMA NATPROSJEČNO TOPLI I VRUĆI DANI Početak lipnja će u nekim mjestima biti među najtoplijima u povijesti mjerenja!

 Zvonimir Barišin / CROPIX

ZAGREB - Meteorolog HRT-a Zoran Vakula za ovu godinu prognozira nam iznimno toplo ljeto.

Vrući dani u lipnju!

Za razliku od posljednjeg svibanjskog desetodnevlja, sljedeći će dani diljem Hrvatske biti iznadprosječno topli, štoviše – većinom i vrući, uz najvišu temperaturu zraka oko 30°C, gdjekad i višu. Stoga će prvi lipanjski tjedan, vrlo vjerojatno i cijela prva polovica mjeseca, u mnogim mjestima biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, ali ipak ne kao 2003. godine.

Svibanj – iznadprosječno topao

U očekivanju službene ocjene klimatologa DHMZ-a, već prema preliminarnim ocjenama svibanj je, unatoč hladnom razdoblju, bio iznadprosječno topao, pa će, u odnosu na klimatološko razdoblje 1961-1990., jamačno ponegdje zaslužiti ocjenu i „vrlo toplo“, posebice u Zagrebu, Gospiću, Rijeci i Zadru, a drugdje većinom „toplo“. I u odnosu na toplije razdoblje 1981.-2010. godina, srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnjeg svibnja također je bila viša od prosjeka, ali uglavnom za ocjene „normalno“, ponegdje i „toplo“.

Oborine su bile nejednoliko raspoređene pa će ocjene biti, ovisno od razdoblja prema kojem se uspoređuje, i „sušno“, u primjerice Rijeci, i „vrlo kišno“ u Zadru, a ponegdje možda i „ekstremno kišno“, zbog već spominjanih obilnih kiša .

Proljeće – iznadprosječno toplo

Kao i za svibanj, i za cijelo je proljeće, koje kolege klimatolozi zbog jednostavnosti računaju od 1. ožujka do 31. svibnja, srednja sezonska temperatura zraka gotovo posvuda bila barem malo viša od prosječne u odnosu na oba klimatološka razdoblja, uz zamjetnije pozitivno odstupanje u primjerice Zagrebu, Gospiću i Rijeci. A u Gospiću i Rijeci, kao i Kninu, vjerojatno i još ponegdje, zabilježen je i znatniji manjak oborine u odnosu na uobičajene količine.

Ljeto i jesen – iznadprosječno toplo

Prognoze, i najnovije, za sljedećih šest mjeseci prilično su jedinstvene u vrlo velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječne topline, posebice za razdoblje lipanj – kolovoz, za koje je i DHMZ dao službenu prognozu, i to još početkom svibnja , a sve je vjerojatnije i kako će i jesen bili relativno topla, iako uz očekivano manje pozitivno odstupanje od prosječne srednje sezonske temperature zraka. Stoga se već sada može reći kako će ova godina vrlo vjerojatno biti još jedna u nizu iznadprosječno toplih, možda i među najtoplijima u povijesti mjerenja. Uostalom, srednja temperatura zraka prvih pet mjeseci u mnogim je mjestima samo malo niža od one prošle godine, koja je bila većinom rekordna.

Vrućina!

I dok se prognoza za drugi dio godine još može promijeniti, prognoza za ovaj tjedan je sigurna – pripremite se na vrlo tople, uglavnom čak i vruće dane, uz koje ćemo u većini Hrvatske, osobito kontinentalne, već u prvoj polovici mjeseca nadmašiti prosječan lipanjski broj vrućih dana . Neki od njih će možda zaslužiti i upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje, o čemu podrobnije pogledajte ovdje . No, ako temperatura zraka bude i poneki stupanj manja od potrebne za upozorenje, nije suvišno podsjetiti na naputak Ministarstva zdravlja o zaštiti od vrućina .

Pred nama najugodniji tjedan ove godine.

Danas će biti pretežno sunčano i vrlo toplo. U unutrašnjosti od sredine dana vrlo mala mogućnost za razvoj oblaka i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u gorju. Vjetar slab, na Jadranu poslijepodne umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva, prognozira za utorak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Nadolazeći dani bit će topli i bez padalina, pa se može reći da je ljeto već pošteno započelo.Vikend će biti vedar i sunčan u cijeloj Hrvatskoj, što su sretne vijesti za sve koji planiraju produženi vikend u prirodi ili na moru.

U Osijeku i Slavoniji bit će sunčano i toplo, većinu dana do 30°C, uz lakše zahlađenje krajem tjedna, koje će ponovno zamijeniti topliji dani za vikend.

Poslovnično kišna Rijeka također će biti pošteđena bilo kakvih padalina, no i temperature će biti nešto niže nego na sjeveroistoku Hrvatske. Vjetar će biti slab i povremen, a cijelo Primorje može se veseliti sunčanim danima.

U Splitu i Dalmaciji bit će toplije nego u drugim dijelovima Hrvatske, no samo marginalno. Za razliku od kontinentalne Hrvatske gdje kraj tjedna donosi lagano zahlađenje, najtopliji dan u Splitu očekuje se u petak. Kao i u ostatku Hrvatske, bit će vedro i bez previše vjetra.

Zagreb je jedini veći grad koji bi ovaj tjedan mogle pogoditi padaline, i to u četvrtak. No, kiša ne bi trebala značajno sniziti temperaturu, koja će se brzo oporaviti i zagrijati na ugodnih 30°C na vrijeme za vikend.

Prema redovitom praćenju Meteoalarma, na području Hrvatske ovaj tjedan i vikend neće biti nikakvih opasnih klimatskih poremećaja, što znači da je pred nama izrazito ugodni period bez pretjeranih vrućina, bez padalina, bez izražene sparine, bez snažnih udara vjetra ili bilo kakvih drugih nepogoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17