ŠTO JAMČI EKSPRESNU PRESUDU

Pravni stručnjaci analiziraju: Kako najbrže osuditi Mladića?

Svi se slažu da se nikako ne bi smjelo Ratku Mladiću dopustiti da se pred Sudom brani sam
230206Bosnian Serb army Commander General Ratko Mladic (L) salutes followed by his senior aide General Milan Gvero (R) in Belgrade in this March 26,1993 file photo. A close aide to top Bosnian Serb fugitive Ratko Mladic, general Gvero (67) who surrendered on Monday, faces war crimes charges of murder, prosecution and deportation of Bosnian Muslims during war conflict in former Yugoslavia. Gvero is being taken to Belgrade's airport for departure to The Hague U.N. Tribunal today. PICTURE TAKEN 26 MARCH 1993 REUTERS/Petar Kujundzic/Files-desk-mag
 PETAR KUJUNDZIC

ZAGREB - Kako Ratko Mladić ima već 68 godina i upitnog je zdravstvenog stanja, Haaški sud mora voditi računa o tome da mu se suđenje ne razvuče unedogled, kako je to bilo sa Slobodanom Miloševićem, koji je umro u 64. godini u haaškom pritvoru ne dočekavši presudu.

Tri optužnice

Suđenje Ratku Mladiću moglo bi trajati godinu i pol do dvije, izjavio je sudac Haaškog suda Mehmet Guney, koji trenutačno zamjenjuje odsutnog predsjednika Haaškog suda.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Međutim, to je više nego optimistična procjena s obzirom na to da je Radovan Karadžić prvo godinu i pol čekao na početak suđenja, a sada, godinu i pol dana nakon što je počelo, tužitelji su uspjeli izvesti tek trećinu predviđenih dokaza.

Slobodanu Miloševiću suđenje je trajalo pune četiri godine, a jedva da je stiglo do pola - umro je prije nego što je počeo iznositi obranu. Tužitelji su se spetljali s tri ogromne optužnice - za Hrvatsku, za Bosnu i za Kosovo, u kojima je Milošević bio zapovjedno optužen gotovo za sve zločine koje je srpska strana počinila u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Osim velike optužnice, suđenje se produljuje ako se optuženi sam brani. Sud je i Miloševiću i Karadžiću dopustio da se sami brane, što optuženi uvelike koriste za opstrukcije.

Poučeni slučajem Milošević, Amerikanci nisu dopustili Sadamu Huseinu da se brani sam. I ne samo to. “Upravo zbog duljine suđenja Miloševiću, u slučaju Sadama Huseina odlučeno je da se umjesto glomaznog postupka počne s optužbom samo za jedan zločin”, objašnjavao je prije pet godina američki pravnik Michael Sharf koji je obučavao suce za proces Sadamu. Taj je proces okončan za godinu dana.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISAKNOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:49