SLUČAJ PERKOVIĆ

Pravna ekspertica: 'Ustavni će sud privremeno zabraniti izručenje'

'Posve je jasno da bi izručenje Perkovića predstavljalo tešku posljedicu koju se ne bi moglo sanirati', tvrdi Sanja Barić
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić rekla je da je današnja odluka Vrhovnog suda očekivana, ali je uvjerena da će Ustavni sud donijeti privremenu mjeru o neizručenju Perkovića.

"Posve je jasno da bi izručenje Perkovića predstavljalo tešku posljedicu koju se ne bi moglo sanirati. Potrebno je prihvatiti privremenu mjeru i privremeno odgoditi izručenje dok se ne donese konačna odluka", kazala je Hini.

Napominjući kako Ustavni sud nema nikakve rokove Barić je rekla da on sada mora odlučiti o privremenoj mjeri, tj. hoće li privremeno odgoditi izvršenje presude Vrhovnog suda. Pretpostavlja da će Ustavi sud prihvatiti zahtjev za privremenom mjerom, jer , smatra, taj sud sam sebi treba dati vremena kako bi meritorno odlučio.

Barić je pojasnila da, ako se Ustavni sud u svojoj odluci složi s presudom Vrhovnog suda, onda se ide na izručenje. U suprotnom, Ustavni sud bi ukinuo presudu Vrhovnog suda, a vjerojatno i presudu Županijskog suda te bi sa svojim pravnim uputama predmet vratio na ponovno odlučivanje Županijskom sudu. Smatra i da to sve može potrajati.

"Ako Ustavni sud misli potpuno isto kao i Vrhovni oni mogu odmah na početku odbiti privremenu mjeru i odmah izručiti Perkovića. Mislim da će Ustavni sud odobriti privremenu mjeru i da će u razumnom roku, koji nije nigdje zakonski propisan, donijeti konačnu odluku", rekla je. Barić ocjenjuje i da ovaj slučaj ide svojim pravnim tijekom i ukoliko potraje na kraju će se donijeti jasna odluka koja će biti važna i za sve buduće slučajeve.

Politički analitičar Žarko Puhovski ne misli da će Perković imati fer suđenje u Njemačkoj, ali misli da je dobro za Hrvatsku kao društvo i kao državu da se riješimo lažnog problema i pritisaka izvana, a nije dobro za pravdu i Perkovića.

"S obzirom na to da je glavni problem ne čovjek koji je vodio Službu državne sigurnosti Jugoslavije (Zdravko Mustač) a koji je oslobođen, nego Perković, onda je dobro da se društvo konačno riješi jednog lažnog, a da se okrene pravim problemima", istaknuo je u izjavi za Hinu Puhovski.

Ustvrdio je da smo se sedam mjeseci bavili "jednim nazovi problemom Perkovića". Smatra da bi bilo puno bolje da je bila skinuta zastara i da je suđeno u Hrvatskoj.

Suprotno od njega politolog Anđelko Milardović kazao da u ovom slučaju više vjeruje njemačkom pravosuđu i da se u to neće toliko petljati politika. "Imam povjerenja i u hrvatsko pravosuđe, ali tko tvrdi da se u njega neće petljati politika", rekao je Hini.

Milardović je pozdravio odluku Vrhovnog suda o izručenju Perkovića Njemačkoj, jer su nam, kako je rekao, "ti likovi od Drugog svjetskog rata, a i još nam zagorčavaju život". "Očekujem da se Perkovića iz principjelnih razloga izruči Njemačkoj", kazao je.

Upitao se i zašto se sadašnja vlast, pa i prethodna HDZ-ova, nije toliko opirala izručenju generala Ante Gotovine Haagu. Ne stavljajući Gotovinu i Perkovića u svjetonazorski kontekst smatra da se radi o dva hrvatska državljanina koje je država trebala jednako štititi, a to nije učinila.

"Država je nejednako postupila prema dva svoja državljanina i oni nisu bili jednaki pred zakonom. Iza Perkovića je stao cijeli sustav, a iza Gotovine samo prijatelji ", kazao je Milardović. Upitao se i zašto premijer Zoran Milanović sada brani Josipa Perkovića, a nije to učinio u slučaju generala Gotovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31