SLUČAJ ĐUREKOVIĆ

'Pratesovu garažu otključala je kopija ključa'

Krunoslav Prates tvrdio je da je promijenio cilindar prije Đurekovićeva ubojstva i stoga Perković nije mogao kopijom otključati bravu
 Davor Pongračić/CROPIX

Ispitivanjem kriminalista i vještaka jučer je na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu nastavljeno suđenje bivšim šefovima Službe dravne sigurnosti SFRJ Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu kod Münchena.

Povukao izjavu

U ponedjeljak se sve vrtjelo oko mjesta zločina, garaže, odnosno improvizirane tiskare koja je bila u vlasništvu Krunoslava Pratesa, već osuđenog za sudjelovanje u istom ubojstvu. Podsjetimo, Prates je osuđen i zbog toga što je, kako je sam naveo, Perkoviću dao kopiju ključa ulaznih vrata u garažu svega nekoliko tjedana prije ubojstva. Prates je tijekom “svog” postupka tvrdio da nije znao za pripreme ubojstva, da je Perkoviću dao ključ kao znak lojalnosti te da je ionako nakon predaje ključa, na Đurekovićevo inzistiranje, promijenio cilindar brave tako da kopija ključa koju je dao Perkoviću više nije vrijedila. Prošlog tjedna Prates je, kao svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču, pak potpuno povukao izjavu o predaji ključa ustvrdivši da je to izmišljotina.

Izbijanje cilindra

Objasnio je kako mu je odvjetnik Rosebrock, njegov prijašnji branitelj, savjetovao da ne poriče priču koju je ranije ispričao prikrivenim policijskim istražiteljima. Međutim, sudsko vijeće odmah mu je jasno dalo do znanja da ne vjeruje njegovu novom iskazu.

Već sljedeći dan saslušan je istražni sudac Saveznog vrhovnog suda SR Njemačke koji je prvi ispitivao Pratesa nakon njegova uhićenja 2005. Ispitivanje je provedeno prije angažmana spomenutog odvjetnika, a Prates je svejedno, potvrdio je istražni sudac, iznio sve detalje o predaji ključa Perkoviću i ničim nije davao do znanja da bi to bilo izmišljeno.

U ponedjeljak ispitani vještak Weilhammer, koji je bravu na ulaznim vratima garaže vještačio još 1983., dakle rije Pratesa i njegove priče, potvrdio je ponovno da pronađeni tragovi ukazuju da je brava otvarana kopijom originalnog ključa. Istaknuo je da se radi o mehaničkim ogrebotinama karakterističnima za kopije. Nije mogao u potpunosti isključiti da je bravu netko pokušavao otvoriti i drugim oruđem, ali je naglasio da je takva vjerojatnost iznimno mala. Ni nalaz drugog vještaka Kulzera nije se uklapao u priču Krunoslava Pratesa u odnosu na promjenu brave.

Krunoslav Prates je, naime, tek u kasnijoj fazi svoga postupka na sudu ispričao kako je najprije pokušao bušilicom izvući bravu s unutarnje strane, ali da su vrata bila previše nestabilna pa je od toga odustao. Potom je otvorio vrata, prislonio ih uza zid i tako uz pomoć bušilice s vanjske strane izbio cilindar i potom stavio novi.

Pomoć oko tiskanja

Međutim, vještak Kulzer ostao je pri svom nalazu iz kojega proizlazi da su samo s unutarnje strane vrata pronađeni tragovi bušenja, ali ne i s vanjske, kako je to opisivao Prates.

Inače, ključeve te garaže imali su, kako je naveo i sam Prates, samo on, Đureković i jedna djevojka koja je pomagala Đurekoviću u tiskanju knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47