TUŽILE SU HRT

POZNATA TV LICA ZADOVOLJŠTINU TRAŽE PREKO SUDA Hloverka želi povratak na male ekrane, Gojan traži zaostale plaće

Želim se vratiti na posao, to mi je život, a moj otkaz nije utemeljen, kaže Novak-Srzić
 CROPIX

Elizabeta Gojan i Hloverka Srzić-Novak, svojevrsni antipodi u okršaju nastalom nakon TV prijenosa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, iz kojeg su obje završile s otkazima, tužile su HRT i svaka u svojoj tužbi postavile su svoje zahtjeve.

Pravo na javni istup

“Novinari HRT-a imaju pravo u javnim istupima bez posebne dozvole nadređenih komentirati društvene teme. To stoji u dopisu glavnog ravnatelja HRT-a od 25. ožujka 2015. upućenom generalnom tajniku Europske federacije”, navodi Elizabeta Gojan u tužbi napisanoj 8. svibnja ove godine.

Tužba je podnesena na Općinskom radnom sudu u Zagrebu radi nedopuštenosti otkaza. Gojan smatra da nije povrijedila ugled HRT-a kad je za Hinu u veljači ove godine govorila o padu gledanosti HRT-ova informativnog programa. Izjave su prenijeli brojni mediji.

Radilo se zapravo o njezinoj reakciji na kritike koje su joj uputile kolege na račun stila komentiranja inauguracije nove predsjednice RH. Upravo je Hloverka Srzić-Novak pokrenula lavinu tih kritika, a nakon što su i njoj na HRT-u uručili otkaz, krajem travnja i ona je pokrenula radni spor na istom sudu. Njezina je tužba radi poništenja odluke i utvrđenja otkaza nedopuštenim te vraćanja na rad (uz naknadu svih plaća i pripadajućih kamata). Budući da se Gojan jučer nije javlja na telefon, nismo uspijeli saznati što je njezina prava nakana, odnosno želi li se u konačnici vratiti na posao ili ima neke druge planove.

Velika rata kredita

Spis nosi oznaku “žurno” jer Hloverka tvrdi da više nema nikakvih prihoda, a prisiljena je otplaćivati kredit čiji anuitet iznosi 6000 kuna. Na HRT-u kao razlog otkaza naveli su njezine izjave koje su prenijeli novine i portali, a u kojima kaže kako je Elizabeta Gojan namjerno ponižavala predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović tijekom prijenosa inauguracije. Prije otkaza radila je na radnom mjestu novinar mentor s bruto plaćom od 23.993 kune.

- Želim se vratiti na posao. To je moj život. Smatram da su mi veliki izgledi da tako bude jer otkaz nije utemeljen - rekla nam je jučer poznata TV novinarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:44