POGORŠANO STANJE

POZLILO ĐURI GLOGOŠKOM Vođa braniteljskih prosvjeda u Savskoj završio u bolnici

 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon poduže rasprave, članovi saborskog Odbora za ratne veterane složili su se u srijedu kako je, da bi se uopće moglo razgovarati o tome trebaju li prava branitelja i članova njihovih obitelji biti podignuta na najvišu ustavnu razinu ili ostati u domeni 'običnog' zakona, potrebno pričekati da se o tome izjasne sve parlamentarne stranke i klubovi zastupnika, kao i da Sabor u najbržem mogućem roku raspravi dva izvješća, piše Slobodna Dalmacija.

Prvo Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i drugo Izvješće o provedbi zakona o pravima hrvatskih branitelja za 2013. godinu.

Zadužili su predsjednika Odbora Josipa Đakića (HDZ) i potpredsjednika Željka Sabu da od Josipa Leke doznaju postoji li mogućnost da se za vrijeme te rasprave zastupnicima obrati i predstavnik 100-postotnih ratnih vojnih invalida kako bi im objasnio probleme s kojima se branitelji suočavaju.

Dio branitelja koji je došao na sjednicu Odbora u Sabor, novinare je obavijestio kako je jedan od voditelja prosvjeda u Savskoj 66, stopostotni ratni invalid i predsjednik Udruge Đuro Glogoški zbog pogoršanog zdravstvenog stanja završio u bolnici.

Vanjski članovi Odbora prenijeli su zastupnicima i stav branitelja kako im je iznimno važno da sva njihova prava budu u okrilju jednog zakona koji bi, po njima, trebao biti ustavni, kako ga svaka vlast ne bi mogla mijenjati kad joj to padne na pamet.

- Seljenje braniteljskih prava u Ministarstvo socijalne skrbi je povijesna sramota hrvatske države i jedan od razloga za prosvjed u Savskoj – rekao je Ante Deur, a Josip Klemm zamjerio vladajućima da se već 100 dana igraju sa živcima i strpljenjem branitelja te da su odabrali sramnu taktiku iscrpljivanja.

- Ljudi, uozbiljimo se. U zadnjih deset dana bila su tri suicida branitelja, u ponedjeljak pokušaj suicida – upozorio je vanjski član Odbora Ilija Vučemilović, također jedan od prosvjedniak u Savskoj 66.

Predstavnik Ministarstva branitelja, načelnik pravne službe Ivica Akmadža i sam se složio da bi pitanje opskrbnine trebalo vratiti u njihovu nadležnost.

Predsjednik Odbora Josip Đakić predložio je da se opskrbnine i pitanje udžbenika, iz zakona o socijalnoj skrbi i o obrazovanju prebace u matični Zakon o pravima branitelja, te da se pokrene postupak promjene Ustava i omogući donošenje Ustavnog zakona o braniteljima, no vladajući su se usprotivili takvom prijedlogu jer nisu dobili materijale na vrijeme.

Vrlo usuglašeno u par navrata vanjski članovi odbora iz redova branitelja isticali da bi umjesto Freda Matića, u fotelji ministra branitelja rado vidjeli SDP-ovog člana odbora Franka Vidovića.

Nakon prozivke Odbora za veterane, član Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) Čedomir Višnjić podnio je ostavku na dužnost u Upravnom vijeću. Iz Ministarstva kulture potvrdili su da je u tijeku postupak izbora novog člana Upravnog vijeća centra.

Na sjednici u studenome prošle godine, Odbor za ratne veterane pokrenuo je pitanje smjene Čedomira Višnjića, a šef Odbora Josipa Đakić (HDZ) tom je prilikom prozvao Višnjića da je bio suradnik okupatora. Kazao je kako je Odbor dobio materijale "koji jasno svjedoče da je Višnjić bio suradnik okupatora u Domovinskom ratu i da je otkrivao položaje i brojnost Hrvatske vojske". I SDP-ov član odbora Franko Vidović predlagao je tada da ministrica kulture povuče Višnjića iz Upravnog vijeća, no podsjetio je kako je Višnjić bio pomoćnik ministara kulture od 2004. do 2010., dakle u vrijeme HDZ-ove vlasti.

- Ako je točno sve to o njemu, kako je, s obzirom na sigurnosnu provjeru, moguće da je Višnjić postao pomoćnik, jesu li službe, vod vodstvom Tomislava Karamarka, radile svoj posao kako treba – pitao je Vidović.

Odbor je od Ministarstva kulture, uz Višnjićevu, zatražio i smjenu predsjednika Upravnog vijeća Centra Krune Kardova. Kardovu su, zamjerili da 'ima pogrešan metodološki pristup koji ne uvažava kontekst vremena te moguće sudionike obrane Vukovara', piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:36