VRATIO SE NAKON PET GODINA I DEVET MJESECI

POVRATAK U STILU Glavaš: Danas je Hrvatska podjeljenija nego nakon Drugog svjetskog rata

 Emica Elvedji / CROPIX / Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK Uz baklje, Miroslava Škoru i „Sude mi“, Branimir Glavaš vratio se u nedjelju u Osijek nakon pet godina i devet mjeseci koliko je proteklo otkako je u svibnju 2009. uoči izricanja nepravomoćne presude za ratni zločin na Županijskom sudu u Zagrebu pobjegao u BiH kako bi izbjegao pritvaranje. Glavaša je na Trgu slobode dočekalo 1500-2000 ljudi koji su za ovu prigodu došli iz svih krajeva Slavonije i Baranje, ali i susjedne BiH. Na koncert dobrodošlice došli su i vođe prosvjeda branitelja u Savskoj ulici Đuro Glogoški, Ante Deur i Josip Klem, a Glavaša je „dočekao“ i Franjo Tuđman kojemu su HDSSB-ovci dok su vladali Osijekom podigli spomenik na tom trgu i kojega se Glavaš sjetio u svom govoru.

- Kada sam odlazio u egzil Hrvatska i hrvatski narod je bio koliko-toliko složan, jer je baštinio naslijeđe prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Danas je Hrvatska podjeljenija nego nakon 2. svjetskog rata, što nije dobro, jer ne jamči budućnost, prosperitet i izgradnju hrvatske države o kakvoj smo maštali. Podjele dolaze i s lijeva i s desna i ja upirem prstom u njih, jer imaju odgovornost da to zaustave - rekao je Glavaš, istaknuvši i kako se progon hrvatskih branitelja mora zaustaviti.

- Nikada pobjednička vojska nije sudila svojim herojima. Neću o sebi, nego o generalu Željku Sačiću. Novoj žrtvi progona. Zbog njega ako treba može biti podignut i novi braniteljski šator pred zgradom DORH-a. Oni nisu zaštitnici hrvatskih interesa već sluge Bruxellesa, Washingtona i drugih svjetskih silnica.

Danas su branitelji glas hrvatske savjesti. Moramo zaustaviti i podjele među braniteljima. Hrvatsku su branili i pripadnici HVO-a, koji moraju imati isti status kao i branitelji iz Hrvatske.

Dajem punu potporu braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj ulici, a onima koji ne znaju i nisu u stanju poštivati njihovu žrtvu vrijeme je da odu s vlasti i prepuste je onima koji će je znati poštivati - rekao je Glavaš uz poruku kako su „pobjeda u Domovinskom ratu i obrana domovine te herojskog Osijeka čisti kao suza.“ Zahvalio je svima na potpori kazavši kako mu je ona pomogla da izdrži „zatočenje u kazamatima.“

- Ako čovjek zna da je nevin tada mu to daje snagu da ostaneš pri punoj svijesti, izdržiš, ne pokolebaš se, da napuniš akumulatore i budeš spreman za nove izazove, jer nismo izvršili sve što smo obećali 91. i obveza svih nas je da nastavimo na tom putu i da Hrvatska bude država po mjeri svakog čovjeka - poručio je Glavaš, nakon čega je uslijedio vatromet i nastavak koncerta, a nakon „Ravnice“ Glavaš se sa suradnicima zaputio na Donjogradsko groblje kako bi obišao grob svojih roditelja Ljubomira i Zore, na čijem pokopu nije ni bio budući da je ona preminula pet mjeseci nakon njegova odlaska u BiH.

Glavašu je povratak u Hrvatsku omogućen odlukom Ustavnog suda RH koji je 12. siječnja ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, a kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. On i njegovi odvjetnici uvjereni su da se u zatvor više neće vraćati unatoč zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, ali i zbog nepravomoćne presude suda u Zagrebu koja je duža od pet godina.

No, u Glavaševom taboru smatraju da je to protuzakonito budući da je on u pritvoru i zatvoru proveo više od pet godina, što je duže od zakonom propisane maksimalne četiri godine istražnog zatvora. Sud u Zagrebu ovih dana odlučit će o zahtjevu ŽDO-a Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:06