PODNOSI ZAHTJEV

POVRATAK IZBAČENE Aleksandra Kolarić: 'Zoran Milanović me se boji, zato želim opet u SDP'

Bivša Račanova glasnogovornica idući tjedan podnosi zahtjev za ponovni upis u bivšu stranku

Nakon što je krajem prošle godine izbačena iz SDP-a Aleksandra Kolarić planira povratak u bivšu stranku. Idući tjedan će, kako nam je najavila, podnijeti zahtjev za ponovno primanje u članstvo.

- Podnijet ću zahtjev mjesnoj organizaciji SDP-a kojoj pripadam, a to je Podsljeme, ali ću tražiti i da se mojem zahtjevu očituje tajnim glasanjem i Gradski odbor SDP-a u Zagrebu - potvrdila je Kolarić za Jutarnji list.

Aleksandra Kolarić iz SDP-a je podsjetimo isključena 21. prosinca 2013. , a prema Statutu stranke isključeni član može podnijeti zahtjev za ponovno primanje u članstvo nakon što protekne najmanje godinu dana od prestanka članstva. Formalne uvjete je dakle ispunila. Pitanje je može li i one stvarne budući da konačnu odluku o ponovnom primanju isključenog člana donosi Statutarna komisija.

Većina protiv

Na čelu Komisije je riječki SDP-ovac Vladimir Šepčić, a članovi su Ingrid Antičević Marinović, Marijan Cesarik, Peđa Grbin, Ivan Hanžek, Sanja Ožić, Damir Rimac, Ivana Saucha i Branko Tušek. Iako je šef Komisije Šepčić jedan od oponenata Milanovića prema sastavu ostalih članova jasno je da većinu drže ljudi skloni šefu SDP-a. Nakon što primi njezin zahtjev Statutarna komisija ima rok od 60 dana za donošenje odluke.

Šepčić nam jučer nije želio komentirati kakve su šanse da odobre zahtjev Kolarić, već je samo poručio da “o predmetima ne mogu govoriti”.

- Kad zahtjev dođe, razmotri ćemo ga i donijeti odluku - kratko je rekao. Kolarić pak, najavljuje da će tražiti izuzeže Ivane Sauche, inače supruge Tomislava Sauche, šefa Milanovićeva kabineta.

- Budući da plaća i pozicija njezinog supruga ovise o Milanoviću smatram da je ona u sukobu interesa i ne može nepristrano odlučivati - tvrdi Kolarić. Oko svojeg ponovno primanja u SDP Kolarić je oprezno optimistična.

- Ako me prime najprije definitivno planiram osnovati frakciju i pokrenuti raspravu o nužnim reformama jer moramo postati stranka koja može osvojiti dva mandata na vlasti zaredom. Ne razmišljam unaprijed o tome da me odbiju. Kako će to obrazložiti: strahom predsjednika i dijela vodstva oko njega od onih koji drugačije i kritički razmišljaju? - najavljuje i obrazlaže zašto je izbačena iz stranke.

Eliminacija suparnika

- Ključan je razlog što smetam Zoran Milanoviću odnosno njegov strah od bilo kakve konkurencije. On konkurenciju iz stranke eliminira jer se s njom nije u stanju nositi - uvjerena je Kolarić. Na izravno pitanje znači li to da ima ambicija postati čelnica SDP-a Kolarić odgovara:

- Na to zasad nemam nikakvih komentara. Sve što bih rekla bilo bi preuranjeno.

Osim zahtjeva za primanje u SDP-a Kolarić namjerava ponuditi i svoju platformu Novog SDP-a odnosno plan u kojem bi se smjeru stranka trebala reformirati.

Novi SDP će reformirati stranku

- izborni model po sistemu: jedan član, jedan glas, proširiti na izbore za sva stranačka tijela

- Izbore u Glavni odbor provoditi tako da svaka regija bira svoje predstavnike

- ukinuti Predsjedništvo stranke i umjesto njega osnovati Nacionalni izvršni odbor

- za sve državne i lokalne funkcije provesti predizbore u stranci, kao i za sve personalizirane funkcije na koje se kandidaraju članovi SDP-a

- jasno propisati kriteriji za napredovanje u stranci

- kandidati za ministre to bitrebali znati godinu dana ranije kako bi se mogli pripremiti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:26