MILANOVIĆ SE PRERAČUNAO

Povjerenstvo sutra ne odlučuje o njegovom putu u Albaniju. Na dnevnom redu je drugi zvučan slučaj

Povjerenstvo odlučuje hoće li ili neće pokrenuti postupak zbog posjeta Kovačevićevom klubu
Zoran Milanović
 Vlado Kos/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sutrašnjoj će sjednici odlučivati o iznimno zanimljivom predmetu - hoće li ili neće pokrenuti postupak protiv pet visoko pozicioniranih državnih dužnosnika zbog posjeta kontroverznom klubu u Slovenskoj 9 u vlasništvu bivšeg predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića kojeg Uskok tereti za teška korupcijska djela.

Riječ je o predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Robertu Hranju te trojici ministara u Plenkovićevoj vladi - ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, ministra rada, mirovinskog, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Predsjednik Milanović u četvrtak je prilikom posjeta Borovu komentirao kako će Povjerenstvo odlučivati o njegovu ljetošnjem putu u Albaniju kad je usred godišnjeg odmora putovao u posjet albanskom premijeru Ediju Rami za što je krajem prošlog kolovoza prijavljen Povjerenstvu. Međutim, Povjerenstvo neće u petak odlučivati o tome već o zalaženjima visokih državnih dužnosnika u Kovačevićev klub.

Posjete tome klubu svih pet navedenih najviših državnih dužnosnika Povjerenstvo vodi kao jedan predmet pod oznakom P-216/20, a javnost je za njih doznala u rujnu ove godine kad je zbog pucanja tajnih Uskokovih mjera praćenja uhićen predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević i osobe koje su osumnjičene s njim.

Uskok je prema podacima iz istrage nadzirao ulaske u taj klub u kojeg je, kako istražitelji sumnjaju, ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek u studenom 2019. Kovačeviću donio kuvertu s gotovinom kao mito za posao s Janafom koji je dodijeljen njegovoj tvrtki. Samo toga dana kad je Petek u klub došao s kuvertom kroz klub su, prema nalazima Uskoka, prodefilirale 24 osobe. U klub su kroz duže razdoblje zalazile, kako će istraga pokazati, i najviše pozicionirane osobe u državi.

Zoran Milanović je sam priznao da je u Kovačevićevom klubu bio u proljeće 2020. u vrijeme lockdowna jer mu je prijatelj dojavio da je stigla riba iz Splita koju nitko nije htio kupiti pa je trebalo pojesti višak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:18