SKANDAL U SISKU

Povjerenstvo nije briga što će opasni ubojica na slobodu

Nitko nije zvao sud u Sisku niti reagirao na činjenicu da će zbog njihova nerada izbiti još jedan veliki pravosudni skandal

SISAK - Hoće li slučaj duševno bolesnog, dvostrukog okrutnog ubojice Maria K. prerasti u jedan od najvećih pravosudnih skandala u Hrvatskoj? Odgovor na to pitanje znat ćemo za četiri dana, u utorak 19. listopada.

Nerad u Povjerenstvu

Toga dana, naime, Mario K., premda je vrlo opasan za sebe i druge, po sili zakona bit će pušten na slobodu, jer 19. listopada istječe šest mjeseci od pravomoćnosti presude prema kojoj je on u Zatvorskoj bolnici.

Bit će pušten, jer nadležno državno tijelo, Povjerenstvo za prisilni smještaj i liječenje neubrojivih osoba Ministarstva zdravstva, nije donijelo rješenje u kojoj će psihijatrijskoj ustanovi biti nastavljeno prisilno liječenje i zadržavanje opasnog ubojice, duševnog bolesnika.

Kako doznajemo od predsjednika suda u Sisku, Ivana Veršića, nitko iz Povjerenstva ili iz Ministarstva zdravstva nije zvao sud u Sisku niti reagirao na činjenjicu da će zbog njihova nerada i neodgovornosti izbiti još jedan veliki pravosudni skandal.

- Jedini koji su zvali bili su novinari i građani koji u nevjerici pitaju zar će zbilja opasni dvostruki ubojica samo tako biti pušten na slobodu. Ovdje je riječ o nevjerojatnoj količini nebrige i neodgovornosti nadležnog tijela Ministarstva zdravstva - kaže predsjednik sisačkoga Županijskog suda.

No, ipak se nada da će netko reagirati, da će se u zadnji trenutak ipak donijeti rješenje u koju će psihijatrijsku ustanovu biti trajno prisilno smješten iznimno opasni duševni bolesnik, koji je dvaput ubio u neubrojivom stanju.

Zaklao zbog šampona

Kako smo već pisali, Mario K. u Slavonskom Brodu, kao 26-godišnjak, ubio je svojega prijatelja, 4. kolovoza 2004. godine.

Pet godina kasnije, 16. studenoga 2009. godine, u zatvorenom odjelu Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot, Popovača nožem je prerezao vrat drugom pacijentu u svađi oko šampona.

Hoće li zbog nečije nebrige i neodgovornosti ovaj bolesni čovjek svojim zločinima ponovo puniti stupce crne kronike?

Zašto šest mjeseci nitko ne reagira na upozorenja?

SISAK - Iako je Jutarnji list, razotkrivši ovaj skandal, upozorio javnost na to što će se dogoditi, ni u četvrtak, 14. listopada, do kraja radnog vremena, sutkinja Županijskoga suda Višnja Vukić, kao sudac pojedinac u izvanparničnom predmetu prisilnog smještaja duševno bolesnog ubojice Maria K. u psihijatrijsku ustanovu, još nije primila potrebno rješenje nadležnog Povjerenstva Ministarstva zdravstva. Šest mjeseci to Povjerenstvo ostajalo je gluho na pozive, upozorenja i rješenja te sutkinje Županijskog suda, a šuti i sada, četiri dana prije 19. listopada i puštanja na slobodu okrutnoga dvostrukog ubojice, duševnog bolesnika opasnog za sebe i sve druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:17