NOVI ZAKON

Povjerenstvo je zatrpano sa 2000 imovinskih kartica, a uopće ne znaju tko ih je sve dužan predati

Prema neslužbenim procjenama - od 2500 do 2700 političara i direktora obvezno je, po stupanju na dužnost kao i nakon isteka mandata, predati imovinske kartice
pula, 030102razbacani papiri u centru gradafoto: djani celija-pok-

ZAGREB - Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa proteklih je dana zatrpano s oko 2000 novih imovinskih kartica državnih dužnosnika.

Najviše je onih koji su tek nadopunili stare kartice OIB-om i izjavom da Povjerenstvu dopuštaju uvid u bankovne račune, ali ima i onih što su popis imovine predavali prvi put.

Čeka se točan popis

Radi se o dužnosnicima - poput tajnika ministarstava, ravnatelja zavoda ili agencija - koje imenuje Vlada, te predsjednicima i članovima uprava poduzeća - gdje država ima većinski udio - na koje se Zakon o sukobu interesa primjenjuje tek od travnja ove godine, što znači da su do 6. svibnja bili dužni predati ili poštom poslati imovinske kartice.

No koliko je “po novom” ukupno onih koje zakon obvezuje da prijave imovinu, u Povjerenstvu još ne znaju. Prema neslužbenim procjenama, od 2500 do 2700 ljudi mora - po stupanju na dužnost, kao i nakon isteka mandata - predati imovinsku karticu.

Međutim, tek kad Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa od Agencije za upravljanje imovinom dobije popis poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, znat će se na koliko se točno osoba primjenjuje novi Zakon o sukobu interesa.

Rade tek dva službenika

- Tražili smo da nam Agencija dostavi popis tvrtki gdje je država većinski vlasnik, kako bismo znali tko je sve bio dužan predati imovinsku karticu. Iz državne uprave njih je oko 90 posto ispunilo tu obvezu - otkrivaju u Povjerenstvu.

Budući da tek dva službenika urudžbiraju pristigle kartice, odnosno izjave - a poštari ih triput dnevno dostavljaju u Povjerenstvo - još se ne zna koliko je točno kartica pristiglo, odnosno, koliko “starih” dužnosnika nije ispunilo zakonsku obvezu i predalo izjavu kojom dopuštaju pristup bankovnom računu.

Prema grubim procjenama, samo nadopunjenih im je kartica stiglo oko 1500, te još petstotinjak novih - od dužnosnika koji tek odnedavna podliježu Zakonu o sukobu intresa. Stare kartice su - upotpunjene OIB-om i izjavama za banke - podsjetimo, morali predati, priPolicija: Nećemo moći bilo koga prisluškivati zbog skidanja glazbe i filmova s internetamjerice, predsjednik države, saborski zastupnici, članovi Vlade, ministri, državni tajnici, ali i župani, gradonačelnici i načelnici općina.

Odredbe zakona

- Svim županima poslali smo obavijest da su dužni predati takve izjave, te da na to podsjete gradonačenike i načelnike općina u svojoj županiji - kažu u Povjerenstvu.

Za dva će tjedna biti osnovano i novo - depolitizirano Povjerenstvo koje će utvrditi tko je ispoštovao odredbe zakona, pa tako i onu o podnošenju imovinske kartice, odnosno izjave za banke.

Svima koji to ne učine, poslat će opomenu, a ako se i na to ogluše, bit će kažnjeni po džepu - ustezanjem od plaće. SDP-ovi dužnosnici su, podsjetimo, uza svoje izjave o pristupu bankovnim računima dopisali da - dopuštenje za uvid u račune daju samo ako DORH protiv njih pokrene kazneni postupak, pozivajući se pritom na odredbe Kaznenog zakona prema kojem se uvid u račune može dobiti samo na zahtjev suda. Hoće li takve - “prilagođene” izjave biti prihvaćane, također će odlučiti novo Povjerenstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:34