POHVALE IZ BRUXELLESA

Povjerenica za pravosuđe: Hrvatska impresivno napreduje, ne treba joj monitoring!

Viviane Reding je istaknula kako je poštivanje manjina važan element europskih vrijednosti
EU commissioner Justice, Fundamental Rights and Citizenship Viviane Reding gives a press conference on May 18, 2011 on a set of proposals that will ensure a better protection of crime victims at the EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO GEORGES GOBET
 AFP

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u intervjuu za Deutsche Welle kazala je da Hrvatskoj nakon ulaska u EU nije potreban monitoring, te da je Hrvatska postigla impresivan napredak i da su reforme provedene nepovratno i trajno.

Reding je posebno pohvalila hrvatske napore u reformama na području pravosuđa, rješavanja ratnih zločina i u borbi protiv korupcije.

No kako je istaknula potpredsjednica Reding, rad se mora nastaviti, stoga će EK nastaviti monitoring i redovito izvješćivanje o provedbi reformi, sve do datuma pristupa u EU. Ali ne i nakon datuma pristupa, ističe Reding.

Reding je kazala da Hrvatska još mnogo toga mora napraviti - u pravosuđu smanjiti broj starih neriješenih slučajeva, u borbi protiv korupcije depolitizirati policiju te osnovati specijalizirane timova za, npr., borbu protiv financijskog kriminala, pitanje manjina i njihovo zapošljavanje u državnim tijelima.

Potpredsjednica EK Reding dotaknula se i teme nasilja na gay prideu prošle subote u Splitu. Reding je istaknula kako je poštivanje manjina važan element europskih vrijednosti, te da je na hrvatskim vlastima da se pobrine da se te vrijednosti očuvaju.

Cijeli intervju s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding pročitajte OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:17