NA SKUPU PO PRVI PUTA I HRVATSKA PREMIJERKA

Povijesni summit u Bruxellesu: Hrvatska i službeno zatvara pristupne pregovore s Europskom Unijom

Prema nacrtu zaključaka skupa, pregovori će biti zaključeni do kraja lipnja, a Unija bi trebala potpisati pristupni ugovor s Hrvatskom do kraja ove godine.

Čelnici Europske unije sastaju se na dvodnevnom summitu u Bruxellesu na kojem se očekuje povijesna odluka o zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora . Prema nacrtu zaključaka skupa, pregovori će biti zaključeni do kraja lipnja, a Unija bi trebala potpisati pristupni ugovor s Hrvatskom do kraja ove godine.

U nacrtu zaključaka ne govori se o datumu ulaska Hrvatske, ali se prihvaćaju pregovaračka stajališta u kojima stoji indikativan datum priključenja - 1. srpnja 2013. Nakon summita koji završava sutra popodne, idućeg tjedna treba još zatvoriti preostala četiri pregovaračka poglavlja.

Na skupu čelnika EU prvi će puta sudjelovati i hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja će se sutra sastati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog vijeća Van Rompuyem, povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding, te Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske koja predsjedava Unijom u prvoj polovici ove godine.

Premijerka Kosor danas će sudjelovati na Summitu Europske pučke stranke, a u Bruxelles putuje i šef SDP-a Zoran Milanović koji će sudjelovati na sastanku čelnika Stranke europskih socijalista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:44