ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

POTVRĐENO OTKRIĆE JUTARNJEG U rujnu srušen rekord broja novozaposlenih u obrazovanju

Iako je Ministarstvo obrazovanja ranije demantiralo informacije o tome da su u rujnu u prosvjeti zaposlene 4632 osobe, te tvrdnje ipak su se na kraju pokazale točnima
 Foto: Dragan Matić/CROPIX

Zavod za zapošljavanje razotkrio je “misterij” o iznimno visokoj zaposlivosti u sektoru obrazovanja u proteklom mjesecu. U rujnu su, naime, u sustavu obrazovanja zaposlene 4632 osobe, što je gotovo polovica ukupno zaposlenih u sektoru kroz cijelu godinu, o čemu je Jutarnji list pisao nedavno.

Darežljivi rujan

I prošlih godina rujan je bio iznadprosječno darežljiv kad je riječ o radnim mjestima u obrazovanju, što je logično jer je riječ o mjesecu u kojem počinje školska godina. Međutim, gledano kroz prethodne godine, niti jedan rujan nije imao toliku zaposlivost: u rujnu 2011. zaposleno je 2877 osoba u obrazovanju, a broj zaposlenih u istome mjesecu 2012. i 2013. kretao se oko 3000.

Ministarstvo obrazovanja pokušalo je demantirati tekst o zapošljavanju 4632 osobe u obrazovanju, navodeći da je prema podacima iz Centralnog obraćuna plaća (COP) u zadnjih godinu dana u školama novozaposleno 360 djelatnika. No iz Zavoda za zapošljavanje Jutarnji list dobiva potvrdu podatka o 4632 zaposlena, kao i točnu strukturu zapošljavanja te top 10 zanimanja novozaposlenih osoba s evidencije Zavoda na temelju radnog odnosa u djelatnosti obrazovanje u rujnu 2015. Na tom popisu, od ukupno 4632 zaposlena, najviše njih, 1694 (36,6 posto), zaposlilo se na mjestu učitelja razredne ili predmetne nastave u osnovnim školama.

Nisu nova radna mjesta

Slijede nastavnici u srednjim školama, (610 ili 13 posto), predškolski odgojitelji (539 ili 11,6 posto), strukovni nastavnici (345 ili 7,4 posto), a potom zanimanja u administraciji. Kako je vidljivo iz tih podataka, najveći broj zaposlenih je u školama. Razlika između podataka MZOS-a i HZZ-a je u tomu što u Zavodu govore o zaposlenima na određeno vrijeme.

Objašnjavaju, naime, da nije riječ o novim radnim mjestima, nego o novoprimljenim osobama s burze na upražnjena mjesta učitelja i nastavnika kojima je na kraju školske godine istekao ugovor.

Kako dalje raščlanjuju, ove je godine u rujnu zaposleno više osoba u obrazovanju nego u istom mjesecu lani zbog toga što se ove godine za otprilike jednak broj povećao i izlazak iz zaposlenosti u sustavu (prestanak rada na određeno). Dakle, tijekom ljetnih mjeseci ove godine u obrazovanju su prestale raditi 6854 osobe, a u istom su razdoblju zaposlene 6002.

Ključno je, međutim, primijetiti trend povećanja broja zaposlenika u školstvu na - određeno.

- Svoj ugovor na određeno u srednjoj strukovnoj školi potpisala sam od 7. rujna do 31. kolovoza - s time da sam na početku zaposlenja potpisala ugovor na 15 dana, a potom na 30 dana. Na sličnim ugovorima u mojoj školi radi 19 od ukupno 50 profesora. Problem je što neki nastavnici na određeno rade više od pet godina, što nije u skladu sa zakonom - upozorava profesorica iz Zagreba (podaci u redakciji).

Odgovornost ravnatelja

U Ministarstvu kažu da nastavnici sve radnje suprotne zakonu mogu prijaviti prosvjetnoj inspekciji i objašnjavaju:

- Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, o zasnivanju i prestanku radnog odnosa odlučuje ravnatelj, uz prethodnu suglasnost školskog odbora. Ravnatelj odlučuje i o tome je li potrebno za organizaciju nastave povećati normu postojećih nastavnikaili zaposliti osobu na određeno vrijeme.

TOP 10 zanimanja zaposlenih u rujnu u obrazovanju

1694

učitelja razredne i predmetne nastave

610

nastavnika u srednjim školama

539

predškolskih odgojiteljica

345

strukovnih nastavnika

299

domaćinskih zanimanja

151

administrativni službenik

151

edukacijsko-rehabilitacijski stručnjak

71

djelatnik zdravstvene i socijalne skrbi u kući

68

kuharica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:44