BIVŠI GRADONAČELNIK

POTVRĐENA JOŠ JEDNA OPTUŽNICA PROTIV ČEHOKA Oštetio grad Varaždin za 4,5 milijuna

Sve je veća hrpa optužnica protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Općinski sud u Koprivnici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i njegovog bivšeg bliskog suradnika i prijatelja Miljenka Ptičeka, bivšeg direktora gradske komunalne tvrtke Parkovi.

Optužnicom ih se tereti za sklapanje štetnog ugovora i poticanje na to kazneno djelo, a vezano uz spornu zamjenu zemljišta između tvrtke Parkovi i Grada Varaždina koja je provedena 2006. godine, a kojom je Grad oštećen za 4,5 milijuna kuna.

Sve je veća hrpa optužnica protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka . Njegovi problemi sa zakonom počeli su sredinom 2011. godine kada je uhićen zbog sumnje da je pogodovao poduzetniku Davoru Patafti u brojnim poslovima s Gradom Varaždinom, a uhićen je i prije dva tjedna uhićen je ponovno zbog pogodovanja, ovaj put poduzetniku Miroslavu Buniću.

Zbog tih afera, ukupno „teških“ više od 50 milijuna kuna, u drugi je plan pao slučaj sumnjive zamjene zemljišta s gradskom tvrtkom Parkovi koji datira iz 2006. godine, kojom je Grad oštećen za oko 4,5 milijuna kuna, a slovenskom Mercatoru je omogućeno da u neposrednoj blizini jednog od najljepših groblja u ovom dijelu Europe izgradi trgovački centar.

Čehoka se sumnjiči da je kao gradonačelnik Varaždina, na traženje direktora Parkova Miljenka Ptičeka, 1. ožujka 2006. godine potpisao ugovor o zamjeni nekretnina kojim Grad Varaždin „Parkovima“ predaje u vlasništvo zemljište tržišne vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna dok se istovremeno za uzvrat , Parkovi, kao nositelj prava korištenja, odriču zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na jednom drugom zemljištu u korist Grada Varaždina.

Za državno odvjetništvo najspornija je činjenica da su oba zemljišta zapravo trebala biti u vlasništvu Grada Varaždina. Čehok je to, stoji u optužnici, i znao budući da je mjesec i pol prije potpisivanja ugovora o zamjeni nekretnina sa Parkovima na Općinskom sudu u Varaždinu već podnio prijedlog za otpis te nekretnine i uknjižbe prava vlasništva na Grad Varaždin protiv Parkova.

Prvu optužnicu protiv Čehoka i Ptičeka Općinski je sud u Koprivnici inače vratio nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu kako bi dodatno pojasnilo neke detalje iz optužnice. ODO je nakon toga provelo građevinsko-financijsko vještačenje i pred Općinskim sudom u Koprivnici ponovno podiglo optužnicu koja je sada potvrđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:43