DRAMATIČNA SJEDNICA

Potres u IDS-u: Miletić pred izbacivanjem iz stranke, doznali smo što mu kolege stavljaju na teret

Posljedično bi se moglo dogoditi da Miletić ostane župan, a da IDS izgubi svoju jedinu županiju, u kojoj je utvrđen već desetljećima

Boris Miletić

 Mirko Ferlin/Cropix

Novo vodstvo IDS-a, kako doznaje Jutarnji list, pokreće stegovni postupak protiv Borisa Miletića, bivšeg predsjednika stranke i aktualnog istarskog župana, zbog kršenja Etičkog kodeksa i Statuta stranke, odlučeno je na večerašnjoj sjednici Predsjedništva u Puli na kojoj nije bilo Miletića.

Od prisutnih članova svi su bili za, jedan suzdržan. Izvori kažu da je sastanak bio pomirljiv unatoč turbulencijama u stranci.

Veliki potres u najvećoj regionalnoj stranci, koja je doživjela potop na lokalnim izborima i izgubila svoje brojne nekadašnje utvrde, mogao bi čak dovesti i do izbacivanja bivšeg predsjednika, što bi onda posljedično moglo značiti da Miletić ostane župan, a da IDS izgubi svoju jedinu županiju, u kojoj je utvrđen već desetljećima.

To će sasvim sigurno značiti i kraj IDS kakvog smo nekad poznavali i dovesti do još većeg raslojavanja u Istri jer pitanje je tko bi u tom slučaju ostao uz Miletića, a tko bi se priključio novom vodstvu na čelu s Daliborom Pausom.

Na sastanku Predsjedništva IDS-a, koji se održao večeras u Puli, jedna od točki dnevnog reda je, naime, bila i rasprava o pokretanju stegovnog postupka protiv Borisa Miletića, za povredu Etičkog kodeksa i Statuta IDS-a.

'Neprihvatljivo ponašanje'

Novom vodstvu je, kažu nam izvori, neprihvatljivo ponašanje Borisa Miletića u sklopu kojeg je donosio i donosi, tvrde, neke odluke autokratski, bez dijaloga, bez znanja i suglasnosti tijela stranke.

- Izostala je suradnja s novim vodstvom stranke nakon lošeg rezultata na izborima koji su bili najgori u povijesti stranke. Miletić jest župan, ali IDS-ov, a suradnja koja je ključna za opstojnost stranke je potpuno izostala – govori nam izvor blizak novom vodstvu.

Drugi problem koji se Miletiću stavlja na teret, jest i to što je navodno, barem kako kažu oni bliski novom vodstvu, lažirao interne ankete prije lokalnih izbora koje su išle u korist njegovih kandidata.

Raspravljalo se i o njegovoj odgovornosti za rezultate posljednjih lokalnih izbora, na kojima je IDS izgubio velik dio svojih birača. U vrhu stranke smatraju kako "niti jedan pojedinac ma koliko zaslužan bio, ne može biti ispred interesa Istrijana, a samim time i interesa IDS-a".

- Upravo je sam gospodin Miletić jednom prilikom rekao da IDS ima odgovornost i obvezu koja je veća od političke, a to je odgovornost prema Istri. Ovakve rasprave i postupanje stranke su upravo demonstracija toga. Politička odgovornost Borisa Miletića bit će tema rasprave unutar stranke u narednom razdoblju, kada se ispitaju sve okolnosti i činjenice na temelju kojih će se donijeti potrebne odluke – kažu nam izvori iz vrha stranke

Nenadani potez

Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, kaže pak kako će djelovati isključivo u interesu Istre i birača IDS-a.

- IDS je najjača regionalna stranka u Hrvatskoj, koja se sustavno i iskreno treba zalagati za javni interes i dobrobit svih Istrijana – pošteno i transparentno. Mi smo tu radi naših birača i zato ćemo djelovati u njihovom interesu i interesu Istre - to je naša politička i osobna odgovornost – poručuje Paus.

A u redovima IDS-a, osim samog Predsjedništva, o ovakvom potezu nisu ni znali. Zapravo su se neki naši sugovornici i začudili da se takva odluka sada našla na dnevnom redu. Jer mnogi misle da je to trebalo biti odmah nakon lokalnih izbora što je javnost i očekivala. No, tada je na izvanrednoj skupštini u rujnu izglasan novi predsjednik i to kao jedini kandidat, a svi su osim jednog suzdržanog prihvatili izvješće Borisa Miletića o radu stranke u prethodnom mandatu. U tom izvješću nije se govorilo o recentnom porazu u brojnim istarskim gradovima, niti činjenici da je Miletić pobijedio za župana sa samo nekoliko desetaka glasova više u odnosu na SDP-ova Danijela Ferića.

- Mislim da ovaj potez ne može naštetiti IDS-u više nego je dosad napravljeno štete. IDS je u silaznoj putanji. Stranka treba raščistiti s članovima koji su doveli do toga da je IDS doživio tako veliki poraz. Od nas se to očekuje. To je trebalo odmah napraviti. Čemu sada čekati do idućih izbora. IDS će u Županijskoj skupštini nastaviti normalno funkcionirati i vjerujem da će izglasavati proračun. Ako dođe do toga, da se Miletića izbaci iz stranke, on može raditi kao nezavisni. Ne vidim tu problem - kaže jedan naš sugovornik.

Vjeruje da je vrijeme da stranka idem nekim novim putem bez repova iz prošlosti.

Miletić: 'Sljedeći potez je moj'

Dalibor Paus nakon sastanka predsjedništva stranke nije htio govoriti o meritumu samog postupka. Veli da ne zna kada će točno trajati te da se trebaju ispitati sve činjenice, no je do je sigurno - stegovni postupak nije vezan za ishod zadnjih lokalnih izbora.

- Ne mogu prejudicirati ishod tog postupka. Trebaju se utvrditi sve relevantne činjenice i da se temelj etičkog kodeksa donese odluka. Teško mi je reći koliko će trebati vremena da se utvrde sve činjenice za donijeti relevantnu odluku. Nju će donijeti stegovno tijelo, a u prvom stupnju to je predsjedništvo stranke. Onda odluka ide na drugi stupanj ukoliko se podnese žalba, kazao nam ukratko je Paus. Inače, na današnjem sastanku predsjedništva nije bio istarski župan koji zasad nije komentirao odluku svoje stranke.

Oglasio se tijekom večeri i Miletić:

- Uvjeren sam da smo drugačiji od drugih, jači, bolji i da se nama nikad neće dogoditi ono što se događa drugim strankama. Žao mi je što ovo gledam u vlastitoj stranci. Ponosan sam na sve što smo napravili i stvorili svih ovih godina i uvijek ću biti! Nikad neću popustiti pod pritiskom pojedinaca i raznih interesa na štetu Istrijana! Sljedeći potez je moj, poručio je pak Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:33