KAOS NA PRISAVLJU

Posvađano Vijeće HRT-a opet izabralo Popovca da izbjegne prinudnu upravu

ZAGREB - Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac ostat će na toj dužnosti do daljnjega. Tako je na današnjoj sjednici odlučilo Programsko vijeće HRT-a koje ga je izabralo sa šest glasova “za” i nijednim protiv. Popovcu, inače, prvi šestomjesečni v.d. mandat istječe 8. lipnja, no on će nakon ovog izbora nastaviti obnašati tu dužnost do izbora novog ravnatelja, odnosno najduže šest mjeseci.

Jedini protukandidat Popovcu bio je Duško Radić, no o njemu se Vijeće nije ni izjašnjavalo jer je Popovac dobio jednoglasnu podršku vijećnika.

Produženje mandata Popovcu prilično je iznenađenje obzirom da se dio vijećnika i na današnjoj sjednici bunio protiv njegove kandidature zbog čega nije mogao nikako prikupiti dovoljan broj glasova. No, nešto se očito radikalno promijenilo nakon četverosatnih konzultacija vijećnika iza zatvorenih vrata.

Prije glasovanja sjednicu je napustio vijećnik Dragan Crnogorac koji je tražio da se u zapisnik unese njegovo izdvojeno mišljenje. On je bio nezadovoljan samim pristupom glasovanju i atmosferom netrpeljivosti koja vlada na Vijeću.

- Zbog svega što se događa na Vijeću obavijestit ću Sabor jer ovako nema smisla raditi. Ministarstvo kulture i Vlada RH trebali bi na HRT uvesti prinudnu upravu -ustvrdio je Crnogorac i potom uoči glasovanja napustio Vijeće.

Inače, i prvi dio sjednice Vijeća obilježili su međusobni sukobi i vrijeđanja vijećnika. Tako su se sporječkali Damir Grubiša i Siniša Grgić. Naime, kada je Grubiša rekao kako na Vijeće treba “privesti Anju Šovagović” koja ne dolazi na sjednice jer se naljutila što joj je prigovoreno da je u sukobu interesa, Grgić je dobacio “da li to treba učiniti s lisicama”. Grubišu je to naljutilo, a posebno kada je šef Vijeća Zvonko Milas kazao Grubiši da “on vrši nasilje nad ostalim vijećnicima”.

- Uvrijedili ste me, sada odlazim i više neću dolaziti na sjednice Vijeća dok mi se javno ne ispričaju i Grgić i Milas, kazao je Grubiša i napustio HRT. Inače, svađa Grgića i Grubiše počela je još ranije kada je Grubiša kazao kako bi se pri izboru kandidata za v.d. glavnog ravnatelja trebalo konzultirati i sa zaposlenicima HRT-a.

- Neka nam Grubiša osigura literaturu o samoupravljanju, barem za nas mlađe, dobacio je Grgić. Grubiša je kazao kako je Grgićeva insinuacija na njegov račun uvredljiva.

- To govori i Grgićevu neznanju, zaključio je Grubiša.

S Grgićem se sukobila i vijećnica Marina Škrabalo, a opaske su izmijenili i šef Vijeća Milas te vijećnica Sanja Modrić. Naime, Milas je kazao kako postoje osobni animoziteti među vjećnicima i da zato ne mogi izabrati ravnatelja:

- Molim vas da svoje osobne dijaloge ostavite za ulicu ili kavanu - rekao je Milas što je naljutilo Sanju Modrić.

- Nemojte to meni govoriti, nego adresirajte tamo gdje treba -odgovorila je Modrić aludirajući na dopredsjednika Vijeća Sinišu Grgića.

Vijećnici su na sjednici predložili nekoliko kandidata za v.d. ravnatelja. Osim Radića i Popovca, spominjani su i Nikola Kristić, Goran Rotim i Damir Šimunović, dok je Hašim Bahtijari predložio Mariju Nemčić. Kazao je kako je s njom razgovarao o tome, te da je ona dala svoj pristanak. No, Vijeće koje je dugo raspravljalo o pravnim stranama izbora v.d. ravnatelja, naposljetku se ipak nije opredijelilo za nova rješenja, nego je odlučilo produžiti mandat privremenom ravnateljstvu.

Očito su zaključili da im je Popovac ipak bolje rješenje od prinudne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:58