SOCIOLOZI PROCIJENILI

POSTOJE LI MORALNI I STVARNI POBJEDNICI? ANALIZA UGLEDNIH STRUČNJAKA Milanović je pristao na savez s onima koje zove zločinci

 Davor Pongračić/EPH

Postoje li moralni i stvarni pobjednici u sastavljanju Vlade i svakodnevnim obratima, dilema je o kojoj se mišljenja dijametralno razilaze.

Ovu tezu potvrđuju sociolog Dragan Bagić i politolog Berto Šalaj, koji su na različite načine ocijenili odluku Zorana Milanovića da koalira s Mostom, kao i prekjučerašnji odlazak Tomislava Karamarka s pregovora.

DRAGAN BAGIĆ, sociolog s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Po meni događaji od jučer pokazuju da je HDZ pokušao prevariti Most i SDP početkom tjedna s onim nejasnim odgovorom. HDZ i SDP su pokušali prevariti prije svega jedni druge, u okviru pravila igre koja je postavio Most.

A koliko se moglo prevariti Most, ovisi o pravilima koja su oni sami postavljali.

SDP je očito shvatio da bi taj pokušaj prevare mogao uspjeti pa je odlučio “zaigrati” dalje. Što im se, kako se sada čini, isplatilo. Sad ostaje vidjeti mogu li Most i SDP postići stvarni dogovor o formiranju Vlade. Ja mislim da nije sigurno hoće li ta Vlada biti kratkotrajno ili dugotrajno rješenje. Jednostavno, nitko nema osnove za donošenje bilo koje od te dvije procjene.

Oni koji danas veličaju moralnost i principijelnost HDZ-a i Karamarka nisu isto vidjeli kod SDP-a i Milanovića u subotu. Teško je biti objektivan i mjeriti istim aršinima.

BERTO ŠALAJ, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

Zoran Milanović je napravio salto mortale od kojega će, možda, imati kratkoročnu korist, ali u širem smislu, napravio je nešto što je jako upitno.

Kratkoročna korist ogleda se u Milanovićevom postizanju cilja: uspio je postići dogovor o koaliciji s Mostom, a usput je naveo Karamarka da odustane od tripartitne koalicije. To je sigurno taktički uspjeh, kao što govore Milanovićevi bliski suradnici, iako nisam definitivno siguran hoće li na kraju SDP i Most uspjeti sastaviti Vladu.

Loša strana svega je to što je Zoran Milanović pokazao kako je za ostanak na vlasti spreman na baš sve. On je HDZ prozivao zločinačkom organizacijom da bi nakon dva dana potpisao ulazak u koaliciju s tim “zločincima”, a sve samo kako ne bi morao u opoziciju. Pogazio je u kratkom vremenu sva načela koja je zastupao među vlastitim biračima i ne vjerujem da je dugoročno takva politika dobra za SDP. Možda sam naivan, ali mislim da je u nekim situacijama bolje otići u opoziciju nego po svaku cijenu biti na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:43