APEL BIZNISMENA

POSLODAVCIMA PUKNUO FILM 'Milanoviću i Kolindo, zakopajte sjekire i zaustavite recesiju!'

 CROPIX

Čelnici udruga hrvatskih biznismena zatražili su od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića da zakopaju ratnu sjekiru barem kada je u pitanju izlazak zemlje iz dugotrajne recesije.

Taj su prijedlog čelnici četiriju gospodarskih udruga, doznajemo, iznijeli na sastanku koji je u petak, na inicijativu šefice države, održan na Pantovčaku. Na sastanku su bili čelnici HUP-a Davor Majetić i Bernard Jakelić, predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec i predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Znakovito priopćenje

Jednosatni je sastanak na jednome mjestu okupio čelnike četiri glavne gospodarske udruge, a o njemu je javnost obaviještena kratkim, ali znakovitim priopćenjem. Gospodarstvenike je posebno zainteresirao poziv predsjednice na zajedništvo i nacionalni konsenzus u izradi plana gospodarskog oporavka, kojemu su pružili potporu. Upravo je inzistiranje na konsenzusu oko ključnih koraka za oporavak u fokusu zahtjeva HUP-a. Biznismeni su, čini se, oko toga s novom predsjednicom lako našli zajednički jezik.

- Suradnje između predsjednice i premijera oko gospodarstva mora biti. Oni bi morali postići konsenzus oko ključnih gospodarskih pitanja - kaže jedan od sudionika sastanka.

- Predsjednica je pokazala velik interes za goruće ekonomske probleme. Ona i premijer ne bi se smjeli sukobljavati oko toga - ističe jedan naš sugovornik iz HUP-ovih redova.

Iako sudionici sastanka na Pantovčaku ističu kako se radilo samo o protokolarnom susretu, već i iz teksta priopćenja jasno je da prvi posjet šefova udruga biznismena novoj predsjednici nije bio samo kurtoazan. Jasno je to i iz zaključaka u kojima se ocjenjuje da stanje u hrvatskom gospodarstvu “nije sjajno” te se poručuje da su “potrebni značajniji iskoraci za promjenu stanja”.

Vrtimo se u krug

Predstavnici gospodarstva, ističe se u priopćenju, pozdravili su inauguracijski govor predsjednice te su joj se požalili na antipoduzetničku i antiinvesticijsku klimu.

- Hrvatska se vrti u krug dok svijet ide naprijed - zaključak je susreta.

Naši sugovornici naglašavaju da susret nije imao političke konotacije te da se udruge gospodarstvenika ne namjeravaju svrstavati ni na jednu stranu političkog spektra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:53