SVAKI RAST DOBRA VIJEST

POSLODAVCI O IZLASKU IZ RECESIJE 'Nema mjesta za euforiju. To ne znači da smo izašli iz krize'

Glavni direktor HUP-a pozvao je Vladu da još odlučnije krene u provedbu nužnih reformi
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić ocijenio je u petak da je rast BDP-a u prvom kvartalu za 0,5 posto dobra vijesti, ali da pritom nema mjesta za euforiju jer to ne znači da smo izašli iz krize, te je pozvao Vladu da još odlučnije krene u provedbu nužnih reformi, dok iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocjenjuju da se radi o neznatnom rastu s obzirom na nisku bazu.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu porastao 0,5 posto na godišnjoj razini. Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je, pak, u prvom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,01 posto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako BDP raste, s obzirom da je u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 0,3 posto.

"Svaki rast je dobra vijest i sigurno da je u okruženju kada imate rast, a ne stalni pad ili stagnaciju, lakše provoditi i reforme koje još očekujemo od Vlade. Nema euforije, ovaj rast od 0,5 posto ne znači da smo izašli iz krize, ovo je znak da imamo šanse, da imamo potencijal, ali i poziv Vladi da krene još hrabrije i odlučnije u sve one promjene koje zagovaramo zadnje tri i pol godine mandata ove Vlade, ali i za mandata prošle Vlade", rekao je Majetić u izjavi za Hinu.

Pritom je ocijenio kako su pozitivni pomaci u gospodarskim pokazateljima prvenstveno posljedica uspješnog restrukturiranja privatnog sektora, koji se u krizi okrenulo izvozu.

"Mi smo shvatili da je u vrijeme krize hrvatsko tržište premalo i da ne možemo stvoriti prosperitet samo radeći u Hrvatskoj, odnosno da nam je izlazak bio nužan. Zato nam je možda trebalo duže vremena, jer smo morali naučiti kako biti konkurentni na izvoznim tržištima, koja su zrelija i često puta konkurentnija od nas.

Ali, opet pokazujemo da možemo i znamo unatoč svim velikim problemima koje imamo u Hrvatskoj - cijeni kapitala, problemu s radnom snagom i javnom upravom, odnosno birokracijom, koja je često kontra naše konkuretnosti. No, nalazimo svoje mjesto na tržištu, tako da je i to razlog za optimizam. Pitanje je što bi bilo i koliko bi bili dobri da još uspijemo riješiti i naše interne probleme, što bi sigurno dalo veliki vjetar u leđa našim izvoznicima i cijelom našem gospodarstvu", kazao je Majetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:29