JEDAN NAJODGOVORNIJIH ZA AGRESIJU

Posljednji načelnik Generalštaba bivše JNA Blagoje Adžić umro i pokopan u tajnosti?

Adžić je pokopan u nazočnosti supruge, najuže rodbine, i prijatelja. Tjeralica ga sumnjiči za genocid i ratni zločin protiv zarobljenika
 Wiki

BEOGRAD - Posljednji načelnik Generalštaba nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) Blagoje Adžić umro je u četvrtak i pokopan je u subotu, prenose u ponedjeljak srbijanski informativni internetski portali, pozivajući se na beogradske dnevne listove ''Press'' i ''Kurir'', dok takva informacija do sada nije službeno potvrđena niti objavljena u najeminentnijim srbijanskim tiskanim i elektroničkim medijima.

U samo jednoj rečenici, ne navodeći izvor informacije, ''Press'' na svom službenom internetskom portalu navodi kako je umirovljeni general-pukovnik JNA Blagoje Adžić (80) umro 1. ožujka, dok je na službenom portalu ''Kurira'' navedeno da je Adžić umro 1. ožujka poslije duge i teške bolesti, a da to nitko službeno nije priopćio.

Dodaje se kako je Adžić pokopan u Beogradu u subotu 3. ožujka, u nazočnosti supruge, članova najuže rodbine, kolega i prijatelja, a da je prije pokopa održana komemoracija u zgradi Generalštaba na beogradskom naselju Banjici.

Neimenovani izvori portala ''Kurira'' rekli su kako nikome od Adžićevih bivših potčinjenih nije jasno zašto je ta vijest prošla potpuno nezapaženo. Adžića se smatra jednim od najodgovornijih za agresiju Srbije na Hrvatsku i Sloveniju.

Županijski sud u Osijeku još je 1991. raspisao tjeralicu za Adžićem zbog sumnje da je počinio genocid i ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika tijekom agresije na Hrvatsku 1991. godine. Optužnica za ratni zločin protiv Adžića podignuta je na vukovarskom Županijskom sudu a predmet je ustupljen Županijskom sudu u Osijeku.

I neke svjetske agencije prenijele su vijest o smrti Blagoja Adžića pozivajući se na srbijanske listove koji su to objavili .

Blagoje Adžić rođen je 2. rujna 1932. u selu Pridvorci, kod Gacka u BiH, a od 1989. do 1992. bio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga bivše SFRJ (JNA i Teritorijalna obrana) i s te je dužnosti 27. veljače 1992. prisilno umirovljen sa skupinom od 32 generala i admirala JNA i od tada se nije pojavljivao u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:52