UDAR NA DŽEP

POREZOM PO KLADITELJU 'Dobio sam 13.934 kune na kladionici i ne želim Liniću dati 15 posto!'

 CROPIX

Da bi svaki igrač koji se kladi u hrvatskim kladionicama morao osim ponude s parovima i koeficijentima u jednoj ruci, morao u drugoj nositi Narodne novine i odredbe Zakona o igrama na sreću, svjedoči najnoviji primjer iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

- Listić sam uplatio u poslovnici SuperSporta u Dubrovačkoj ulici 31. ožujka, dakle dan prije nego što je izišao Linićev Zakon o igrama na sreću u kojem se dobici iznad 750 kuna oporezuju. Uplatio sam tog dana 700 kuna i ostvario dobit od 13.934 kune. Zadnji par na listiću sam čekao 6. travnja. Kad je i to prošlo, bio sam siguran da mogu pokupiti mirno svoje kunice u kladionici. A onda šok!

U SuperSportu su mi kazali da mi ne mogu isplatiti cijeli dobitak, nego mi moraju na taj dobitak odbiti porez u visini od 1415 kuna i 10 lipa, što me jako naljutilo. Objašnjavaju mi da je moj dobitak po novom Zakonu oporezivan s 15 posto, jer se upravo po toj stopi u novom Zakonu oporezuju dobici od 10 do 30 tisuća kuna.

Kako je to moguće, pogotovo jer prilikom uplate na listiću tog 31. ožujka nigdje nije stajalo da će mi se obračunati porez na dobitak niti po kojoj stopi, pa mi nije jasno kako kladionica može retroakitvno obračunavati nešto što tada nije postojalo u trenutku uplate listića? - pita se razočarani 38-godišnji Splićanin (podaci poznati redakciji). On najavljuje i mogućnost sudske tužbe protiv kladionice SuperSport, jer je, po njegovu mišljenju, listić ovršna isprava.

- To je ugovor između mene i kladionice s jasnim odredbama koje stoje na papiru. Nisam ja kriv što kladionica nije znala da se od 1. travnja uvodi taj porez jer oni slove kao ozbiljna firma koja mora pratiti tokove i zakonske odrebe. Oni su to morali znati i o tome pravoremeno obavijestiit igrače, pa ja onda ne bih igrao 700 kuna nego bi uplatio više listića kako bih izbjegao plaćanje poreza. Ovako, zbog greške kladionice koja nije pravodobno obavijestila igrače, gubim skoro 1415 kuna, a zašto? Da su prava firma, oni su meni trebali isplatiti cijeli dobitak, a onda se s državom ‘kačiti’ oko tog poreza i nju tužiti - misli naš sugovornik.

Iz kladionice Supersport su na naš upit odgovorili: “Porez na dobitke obračunava se i naplaćuje prema odredbama predmetnih zakonskih izmjena pri isplati dobitaka ostvarenih od 1. travnja 2014. uključujući i dobitke koji su ostvareni prije navedenog datuma, ali su igračima isplaćeni nakon 1. travnja 2014. godine. Navedeno se odnosi i na: sve dobitke koji se isplaćuju od 1. travnja 2014., a ostvareni su temeljem potvrda o uplati listića izdanih prije navedenog datuma.”

Sve su radili, tvrde, po zakonu, odnosno po naputcima Porezne uprave, vezano uz izmjene Zakona o igrama na sreću i uvođenja novih poreznih stopa na dobitke, piše Slobodna Dalamcija.

Odvjetnik Ivančević: Igrač nije u pravu

Poznati splitski odvjetnik Nediljko Ivančević o ovoj temi kaže: ‘Da mi se kojim slučajem obratio taj gospodin, savjetovao bih ga da ne ide u tužbu protiv kladionice zbog neisplate cijelog dobitka, jer bi taj spor vjerojatno izgubio. Zakon o igrama na sreću od 1. travnja ove godine jasno kaže da će se dobici igrača oporezivati po odredbama koje vrijede na dan isplate listića, a to je kao što vidim iz ovog tiketa 6. travnja, odnosno dan kasnije.

Neosporno je da je taj Zakon o igrama na sreću već egzistirao u trenutku kada je listić postao dobitni i da kladionce moraju primjeniti odredbe ovog Zakona. Inače, moram istaknuti kako je većina kladionica na svojim web stranicama upozoravala igrače o mogućnosti uvođenja poreza na dobit, a na nekima je bio i čak datum od kada će se taj zakon primjenjivati - rekao nam je Ivančević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:40