LINIĆ OPET U AKCIJI

POREZNA ĆE PROVJERAVATI IMOVINU VLASNIKA CARPE DIEMA Usporedit će je s prihodima mondenog kluba

Doznajemo kako zatvaranje Carpe Diema nije kraj istrage poreznika u poslovanju tog kluba
 Damjan Tadic / CROPIX;

Porezni inspektori zatvorili su hvarski klub Carpe Diem Beach na Paklinskim otocima na pet dana pa neće raditi do subote, ali neslužbeno doznajemo, to nije kraj istrage poreznika u poslovanju tog kluba.

Poreznici, neslužbeno doznajemo, planiraju istražiti poslovanje kluba ranijih godina, kao i imovinski status njihovih vlasnika, odnosno razmjer imovine i zarađenog novca. Poreznike je na tu istragu potaknulo nedavno otkriće inspektora koji su utvrdili da vlasnici kluba nisu izdavali račune za prijevoz do otoka i ulaznice u visini od 200 kuna, a i u trenutku nadzora, u petak navačer, zatekli su oko 120.000 kuna neevidentiranog prometa.

Vlasnici su se žalili Poreznoj upravi na tu odluku tvrdeći da im blagajna nije radila zbog kvara generatora, a ostali su i bez, tvrdili su, bloka računa ovjerenih u Poreznoj upravi.

No Porezna uprava ih je ipak odlučila zatvoriti i novčano kazniti. Pritom su utvrdili da je tvrtka Hrenovka, preko koje posluje klub, u srpnju 2012. prijavila 900.000 kuna mjesečnog prometa, a njihova fiskalna blagajna u srpnju ove godine zabilježila je, navodno, četiri milijuna kuna prihoda! Toliko je lani tvrtka, prema podacima financijskog servisa Poslovna Hrvatska, prijavila za cijelu godinu, kad su prikazani ukupni prihodi u visini od 4,3 milijuna kuna.

Rashodi su iznosili 3,3 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja prijavljena je u visini od 757.500 kuna. Tvrtka ima sedam zaposlenih, direktor je Daniel Ivan Svirčević, a Josip Čurković i Nenad Šepak članovi su društva.

Partnerska tvrtka Međunarodnazabava, preko koje posluje hvarski Carpe Diem, prijavljena je na istoj zagrebačkoj adresi kao i Hrenovka. U toj tvrtki je Daniel Ivan Svirčević šef uprave, a Josip Svirčević je osnivač i prokurist.

Međunarodnazabava lani je prijavila najveće prihode u posljednjih pet godina, 7,2 milijuna kuna, znatno više nego 2011. kad su prijavili 3,2 milijuna kuna prihoda. No dobit nakon oporezivanja 2012. iznosila je 254.200 kuna, a 2011. su prijavili 688.800 kuna.

Još jedna tvrtka, Bolji život, danas u blokadi, prijavljena je na istoj adresi i u njoj je trojac Svirčević, Čurković i Šepak. Daniel Svirčević osnivač je i direktor Međunarodnazabave koja je 2012. otišla u stečaj sa 768.000 kuna poreznog duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 07:33