SPORNI SPORAZUM

Porečka biskupija odustaje od žalbe: Dajla ide Talijanima

Biskup Milovan nije pretjerao kad je rekao da kardinalski sporazum gura Crkvu u bankrot

RIJEKA - Porečko-pulska biskupija odustala je od žalbe na provedbu Sporazuma o vraćanju imovine benediktincima te je otkazala punomoć svom odvjetniku Brunu Čohliju, što nam je jučer i on sam potvrdio. Time je bitka za vrijedne nekretnine župe Dajla pravno izgubljena jer je Sporazum tako postao pravovaljani dokument.

Zapušteni kompleks

Spor je okončan i to tako da su benediktnici iz Praglije, točnije njihova pulska tvrtka Abbazia d.o.o., u gruntovnici u Bujama upisali svoje vlasničko pravo nad cjelokupnom preostalom imovinom župe Dajla. Riječ je o 190 hektara zemjišta i zapuštenom samostanskom kompleksu na samom moru u blizini Novigrada. Nitko o slučaju koji je izazvao sukob unutar Crkve, a potencijalno ugrozio i idilične odnose hrvatskog vrha i Vatikana više ne želi javno govoriti.

Porečka biskupija u krajnje je nezavidnoj poziciji. Naime, dosljedna provedba kardinalskog sporazuma, osim gubitka imovine župe Dajla, nosi i druge teške financijske obveze.

Kajinov komentar

Prema tom bi sporazumu Biskupija mora platiti i 4 milijuna eura odštete, zatim platiti sve sudske troškove, koji premašuju 3 milijuna kuna, kao i porez na prijenos nekretnina drugom pravnom subjektu. A to nije sve, Biskupiju se financijski tereti i za svu štetu koju imaju kupci crkvenih nekretnina, a kojima zbog otvorenog sudskog spora oko vlasništva godinama nisu mogli raspolagati. Biskup Milovan dakle nije pretjerao kada je rekao da taj sporazum gura istarsku crkvu u bankrot, a pitanje bi li ga izbjegli i da stave u prodaju svoju najvrjedniju nekretninu, porečku Eufrazijanu.

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin komentirao je jučer aktualnu situaciju.

- Pragmatična Crkva kojoj je ponekad više stalo do novca nego do duha ocijenila je očito kako je bolje da dobra u Dajli ubuduće imaju benediktinci nego država, jer ako imaju svećenici, to će i dalje biti crkveno, a ako opet Dajla postane državna, nikada više Crkva neće vidjeti ni metra četvornog - rekao je Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50