KIŠE POTOPILE GRAD

POPLAVE U KARLOVCU Pod vodom je više stotina kuća, ali vodostaji opadaju

Karlovac, 241014.Od 17 sati rijeka Korana je u izvanrednom stanju s vodostajem od 781 centimetra. Vrhunac vodenog vala ocekuje se oko ponoci kad bi vodostaj Kupe mogao biti iznad 800 centimetara. Brojna su karlovacka naselja potopljena, voda je zatvorila i mnoge prometnice.Na fotografiji: Rijeka Mreznica poplavila dvorista u gradskoj cetvrti Mostanje.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Vodeni val prošao je noćas kroz Karlovac, Kupa je vrhunac imala u 1 sat iza ponoći, kada je narasla na 816cm, a Korana dva sata kasnije sa svojih 821cm, narednih sati oba vodostaja stagniraju, odnosno padaju od jedan do dva centimetra po satu, te se ne očekuju nova plavljenja. U odnosu na rujansku poplavu poplavljeno je mnogo manje područje jer je vodostaj rijeka noćas bio za 20 do 30 cm niži, pa voda nije stigla do nekih naselja, a nije poplavljeno ni Gornje Mekušje koje je obranjeno zemljanim nasipom u dužini od 880 metara.

Ipak, teško da će to utješiti stanovnike Male Švarče, Logorišta, Selca i još nekih naselja koji su jučer potopljeni čak treći puta ove godine. Takvu sudbinu proživljava nekoliko stotina domaćinstava. Osim velikih kišnh oborina koje su pogodile Karlovac ove godine mještani sve glasnije optužuju mjerodavne da prilikom gradnje nekih infrastrukturnih objekata nisu predvidjeli izlijevanja rijeka. Javnosti je već poznat problem izgrađanog nasipa s pogrešne strane u Mekušju, a stanovnisi Logorišta nekoliko godina upozoravaju da plave jer je gradnjom pristupnih cesta tzv. Vukelićevom mostu nemaju kamo otjecati Korana i Mrežnica, pa utječu u njihova dvorišta.

Kako bilo, ostaje činjenica da je sustav za obranu od poplava grada koji leži na četiri rijeke šupalj. Voditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković potvrdio je da Karlovcu nedostaje čak 30 kilometara nasipa. Ne grade se jer nisu riješeni imovinski odnosi na obalama. Karlovčani nemaju izbora, nego čekati da se riješi papirologija, no Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra neće sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:48