U IŠČEKIVANJU NALAZA

PONOĆNI BOMBAŠ Policija kod Vojislava B. pronašla fitilje. Hoće li ga danas uhititi?

Policija je gotovo sigurna da je odgovoran za bombu na stanici, ali nisu sigurni za onu kod Podsuseda

Vojislav B., 53-godišnji paraglider koji je ozlijeđen u eksploziji bombe na autobusnoj stanici u Stenjevcu , još nema status osumnjičenika, ali prema neslužbenim informacijama, policija i dalje prikuplja dokaze koji bi mogli dovesti do konačne potvrde da je upravo on odgovoran za postavljanje eksplozivne naprave koja je u petak devet minuta iza ponoći uznemirila Zagrepčane.

MILANOVIĆ 'Godina je počela žestoko, ali uvjeren sam da će Zagreb ostati siguran grad' BANDIĆ 'Ovo nije terorizam nego čin nekog patologa!'

Nakon što su brojni mediji iz neslužbenih izvora još u petak objavili da bi upravo on mogao biti bombaš iz Stenjevca, policija ga ni danas još nije službeno proglasila osumnjičenikom, a kako neslužbeno doznajemo, to bi se moglo dogoditi tijekom današnjeg dana.

- I dalje nitko nema status osumnjičenika. Čekamo određene nalaze vještačenja i ne možemo ih ubrzati. Vezano uz ovu drugu eksploziju, dosad smo obavili obavijesne razgovore s dvadesetak osoba - izjavila je danas poslijepodne Jelena Bikić, glasnogovornica ravnateljstva policije.

Vrh policije danas se sastao i s predstavnicima Županijskog državnog odvjetništva, pa sve upućuje na to da se steže obruč oko Vojislava B. i da bi se protiv njega mogla podnijeti kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U MUP-u su gotovo sigurni da je Vojislav B. sam sebi nanio ozljede nestručnim rukovanjem eksplozivom koji je postavio na autobusnu stanicu na Aveniji grada Bologne, a sumnja se i na to da je on sam šest minuta iza ponoći nazvao Centar 112 i obavijestio ih o bombi, koja je potom tri minute poslije i eksplodirala.

Nakon što je

i nakon što je završila prva faza istrage, policija je prikupila određeni broj dokaza koji bi ih mogli navesti na zaključak da je Vojislav B. umiješan u eksploziju.

Policiji je on, zapravo, odmah bio sumnjiv. Prvenstveno zbog ozljeda koje su upućivale na samoranjavanje. Kad su ga pitali što je radio na mjestu događaja, prvo im je rekao da se išao prošetati pa se onda sjetio da je zapravo na autobusnoj stanici čekao prijatelja. Liječnicima je, pak, rekao da ga je zanimalo što je u kutiji pa ju je išao otvoriti. No, policiji to nije bilo dovoljno da ga osumnjiči za eksploziju. Nakon toga su obavili dvadesetak obavijesnih razgovora, pretražili mu stan, vikendicu kod Čakovca i automobile koje koriste on i njegova nevjenčana supruga te u petak kasno navečer gotovo složili cijeli mozaik.

Naime, u jednoj od tih pretraga policija je, kako neslužbeno doznajemo, pronašla fitilje, ali ne i eksploziv. Međutim, budući da vještačenje nije bilo gotovo, i dalje su ga tretirali kao svjedoka.

Iako je poznato da je i prvu i drugu eksploziju izazvao vojni eksploziv TNT, policija zasad sumnja da je Vojislav gotovo sigurno odgovoran za bombu na autobusnoj stanici. Za onu prvu postavljenu bombu, na željezničkoj pruzi kod Podsuseda , nisu toliko sigurni.

Vojislav B. trenutačno se nalazi u Vinogradskoj bolnici, liječnici su mu sanirali lakše tjelesne ozljede koje je zadobio od šrapnela, a ako ga osumnjiče za eksploziju, bit će prevezen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu.

Kontaktirali smo danas i njegovu nevjenčanu suprugu Ljiljanu, no ona nije htjela ništa komentirati. Samo je rekla “doviđenja” i spustila slušalicu. Na jednom forumu pročitali smo da je policija na obavijesni razgovor privela više njegovih prijatelja i poznanika te suprugu Ljiljanu, koja je rekla da su se “policajci ponijeli više nego korektno”.

Sumnje policije i medija da bi Vojislav B., prema svemu sudeći, mogao biti odgovoran za postavljanje bombe na stanici u Stenjevcu, nikako ne prihvaćaju prijatelji i kolege tog strastvenog ljubitelja letenja i ekstremnih sportova.

Na društvenoj mreži Facebook danas je i osnovana grupa podrške “prijatelju Voji”, kojeg zovu Car. Grupi se priključilo 210 korisnika koji su ostavljali poruke podrške i želje za što bržim oporavkom.

Zapravo, nitko od njih ne vjeruje da je njihov prijatelj, Vojo legenda i car, bombaš. Svi su uvjereni da mediji izmišljaju. No, pretražujući brojne news portale i forume, došli smo do nekih njegovih zanimljivih komentara koje je ostavljao, a koji bi se mogli protumačiti, najblaže rečeno, kao sumnjivi. Tako su, primjerice, u listopadu 2011. bosanski mediji objavili kako je policija na području općine Doboj uhitila četvoricu muškaraca pod sumnjom da su švercali oružje i eksplozivne naprave.

Među tom četvoricom uhićen je i Petar Tubić, predsjednik Paraglajding kluba Paragost. Vojislav B. je bio prijatelj s Tubićem, a ispod teksta napisao je:

“Ma koji teroristi. Ljudi su počeli raditi biznis jer vide da će još malo vrag ponovo dolaziti po svoje. Među ovim teroristima nalazi se i jedan naš paraglider i to će nam sigurno biti problem na granicama ovih banana država.

Ovo je, kao i obično, balkansko novinarstvo, a naš jadni Tuba niti je luk jeo, niti luk mirisao. Upetljali su sve koji su radili za dobrobit zajednice u bad ekipu. Tako je naš jadni Tuba postao terorist, a od terora jedino što zna je da ga žena povremeno tuče, i to ne jako.”

Vojislav branio vehabiju koji je napao ambasadu SAD-a

Zanimljivo je i mišljenje Vojislava B. o vehabiji Mevlidu Jašareviću koji je u Bosni i Hercegovini uhićen zbog terorističkog napada na zgradu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

“Ja tu ne kužim kako je on neki terorist. Pa nije pucao po civilima, nije nikoga ubio, a to što je pucao po američkoj ambasadi, pa to je bogougodno djelo! Fašizam je uvijek bio užasan zločin, a najveći fašisti 20. i 21. stoljeća su Ameri!

Zločin je ubiti civila, zločin je ubiti nenaoružana čovjeka koji se ne može braniti, a ovaj mladić nikako nije terorist i nije ubojica niti zločinac”, napisao je u komentaru Vojislav B. u studenom 2011. ( G.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:35