ŠAMAR BANSKIM DVORIMA

PONIŠTILI ODLUKU VLADE Ustavni sud ukinuo radnu obvezu liječnicima! BABIĆ: 'Nastavljamo štrajk'

Šef Hrvatskog sindikata liječnika zadovoljan je odlukom. Rekao je da 'formalno-pravno štrajk traje i dalje'
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ustavni sud danas je jednoglasno ukinuo Vladinu odredbu o uvođenju radne obveze liječnicima koji su bili u štrajku.

Hrvatski liječnički sindikat, koji je zatražio ocjenu ustavnosti uvođenja radne obveze, zbog toga ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk koji su bolnički liječnici morali prekinuti uvođenjem radne obveze.

Ustavni sud zaključio je danas da se Vlada, uvođenjem radne obveze liječnicima, nezakonito umiješala u štrajk zdravstvenih radnika i tako im onemogućila ostvarivanje Ustavom zajamčenog prava.

Po riječima sutkinje izvjestiteljice Slavice Banić Vlada je u tom slučaju imala ulogu poslodavca, a pritom nije iskoristila zakonska sredstva iz Zakona o radu koja je imala na raspolaganju već se pozvala na nevažeće odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Vlada se u osporenoj odluci zapravo poslužila hipotezama i dispozicijom pravne norme koje nisu na snazi već deset godina, navodi se u obrazloženju Ustavnog suda. Takvo miješanje Vlade u štrajk liječnika stoga su ocijenili nezakonitim i zaključili da za odluku o uvođenju radne obveze nije bilo pravne osnove.

Banić je dodala da je Ustavni sud od ministra zdravlja Rajka Ostojića zatražio očitovanje o uvođenju radne obveze liječnicima na koje Ministartsvo nije odgovorilo, već je ministar od suda tek jučer zatražio dodatni rok. No, sjednica Ustavog suda s tom točkom dnevnog reda već je bila zakazana.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec pojasnila je da je Vlada osporenu odluku donijela bez pravne osnove u pozitivnim zakonima. "Vlada pritom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput "sudske zabrane" štrajka, već se odlučila na političku odluku u kojoj se pozvala na nevažeću odredbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti", kazala je Omejec.

Kazala je da zbog toga nije bilo potrebe da Ustavni sud raspravlja ostale prigovore Hrvatskog liječničkog sindikata koji ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk prekinut uvođenjem radne obveze.

Štrajk liječnika trajao je 58 dana, a Vlada je na sjednici 14. studenog zaključila da su štrajkom bolničkih liječnika ugrožena osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite kao i da je onemogućena redovita i sveobuhvatna zdravstvena zaštita građana zajamčena Ustavom i zakonima.

Babić: Štrajk ide dalje

Prestankom radne obaveze štrajk liječnika se nastavlja, a o modalitetu štrajka odlučit će se idućih dana, izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon što je Ustavni sud danas ukinuo Vladinu odluku o uvođenju radne obaveze bolničkim liječnicima.

Formalno-pravno štrajk nije niti prekinut, podsjetio je Babić na konferenciji za novinare, te najavio da će sindikat pričekati objavu odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama i dostavu pisanog pravorijeka.

- Zadovoljni smo odlukom Ustavnoga suda i nastavit ćemo sa štrajkom - rekao je Babić te pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića i Vladu na nastavak pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59