MINISTARSTVO NIJE ZADOVOLJNO KANDIDATIMA

Ponavlja se natječaj za posao na Sudu EU i plaću od 250.000 eura?

 Davor Pongračić / CROPIX

“Vaša godišnja plaća bit će 250 tisuća eura. Ako ne znate je li uistinu ta plaća velika, navest ćemo primjer. Toliko zarađuje Jose Manuel Barroso , predsjednik Europske komisije. Radit ćete na Sudu Europske Unije u Luxembourgu, a osim velikih primanja, imat ćete i niz drugih benificija. Recimo, prvu godinu samo ćete se pripremati. Uvjet? Morate znati francuski jezik i imati dugogodišnje iskustvo u pravnoj struci!”

Otprilike ovako glasio je natječaj za izbor dva kandidata Republike Hrvatske za suca Suda EU i suca Općeg suda pri Sudu Europske Unije koji je još krajem studenog raspisalo Ministarstvo pravosuđa. Iako vrlo primamljiv, na natječaj se javilo tek sedmero kandidata - tri kandidata smatraju kako bi mogli postati hrvatski suci na Sudu EU, dok četvero njih smatra kako su baš oni najidealniji za hrvatskog predstavnika Općeg suda.

Sastanak povjerenstva

Prijavljeni smatraju da, kako stoji u uvjetima natječaja, izvrsno govore francuski i engleski jezik te da imaju 20 godina radnog iskustva u pravnoj struci za mjesto na Sudu EU, odnosno 12 godina iskustva za posao na Općem sudu. Koji pravnik će uistinu postati hrvatski kandidat, bit će jasnije sljedeći utorak kada bi se prvi put trebalo naći šesteročlano Povjerenstvo, u kojem će među ostalim sjediti i ministar pravosuđa Orsat Miljenić , i koje bi tada trebalo razmatrati prijavljene kandidate. No iako se kandidati još uvijek ne znaju, kako doznajemo, već sada se razmišlja o ponavljanju natječaja.

- Koliko smo uspjeli doznati u razgovoru s nekim odvjetnicima, sucima i profesorima prava, već sada mi se čini da ćemo morati ponoviti natječaj - kaže nam naš sugovornik i otkriva da su se uglavnom javili profesori prava, a ne, kako je očekivao, predsjednici županijskih sudova.

Velike presude

Glavni razlog tako malog odaziva, prema našem sugovorniku, nepoznavanje je francuskog jezika.

- Kandidati ga moraju poznavati kao materinji i biti izvrsni poznavatelji europskog prava. Moraju biti svjesni da će donositi presude u slučajevima koji su teški i po nekoliko stotina milijuna eura i gdje će se presude na nekoliko stotina stranica morati napisati na francuskom. Zato plaća i iznosi oko 250 tisuća eura godišnje, koja je u rangu s plaćom Barrosa - ističe.

Sve zemlje EU moraju dati odobrenje

Kada Povjerenstvo izabere predstavnika za Sud Europske Unije u Luxembourgu, mora ga potvrditi i hrvatska Vlada. No ni nakon blagoslova Vlade, kandidat, bez obzira na to što možda fantastično govori francuski jezik i iznimni je, kako u teoriji i praksi, poznavatelj europskog prava, još uvijek nije siguran da će dobiti posao s plaćom od 1,8 milijuna kuna godišnje. Prije takve plaće, naime, mora ga potvrditi sedmeročlano vijeće europskih sudaca. No to nije sve. Suca Suda i Općeg suda moraju potvrditi i sve zemlje članice Europske Unije. Tek nakon toga može reći da je dobio posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:13