ČAČIĆ SE POVLAČI IZ POLITIČKOG DJELOVANJA

'POLITIKOM DOMINIRAJU BANALNE TEME, DOK LJUDI TUKU SRBE I MRZE GEJEVE!' Vesna Pusić preuzela HNS

Vesna Pusić dobila je jednoglasnu potporu stranačkog Predsjedništva i Središnjeg odbora
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Vesna Pusić izabrana je danas na izvanrednom Izbornom saboru HNS-a za novu predsjednicu te stranke.

Za Pusić je glasovalo 577 glasova od 603 izaslanika na izvanrednom stranačkom saboru.

Zahvalivši na izboru, Pusić je rekla kako je svjesna odgovornosti koju preuzima prema stranci i zemlji. "Bez stranke građanskoga centra, bez stranke hrabrosti da zastupa nove i nove projekte, nema napretka za zemlju i nema dobre politike u Hrvatskoj", istaknula je.

Radimir Čačić je odstupio s mjesta predsjednika stranke, a jedina kandidatkinja za predsjednicu HNS-a, Vesna Pusić predstavila je kandidaturu istaknuvši kako je spremna preuzeti odgovornost za budućnost stranke, ali i za budućnost liberalno demokracije u Hrvatskoj.

Pusić je ocijenila kako se HNS nalazi u teškoj i složenoj situaciji zbog niza okolnosti. U pet točaka iznijela je glavne smjernice svog programa te izrazila uvjerenost da će, bude li izabrana, zajedno sa članstvom uspjeti u njihovoj realizaciji.

Najprepoznatljivijim problemom označila je loš rejting stranke, zbog čega je potrebno, kazala je, oživjeti kreativnu energiju. Moramo se afirmirati kao nezaobilazan čimbenik na hrvatskoj političkoj sceni u stvaranju ugodnog društva i pristojne države, rekla je Pusić pozvavši članstvo stranke na mobilizaciju kako bi pronašli nove načini i prostor djelovanja te HNS dobio potporu za svoju politiku.

"Moramo iskoristiti nepovoljne okolnosti koje su prilika da HNS transformiramo u modernu političku stranku sutrašnjice", naglasila je Pusić, ukazavši na važnost uključivanja mladih u politiku i vraćanje politike u politiku, jer je, smatra, "politika u velikoj mjeri nestala iz politike".

Drži kako sada politikom dominiraju banalne teme poput 'čiji muž ili žena gdje radi'.

"To su nedopustive teme, jer u isto vrijeme tuku mlade Srbe u Kistanjima, mrze gayeve, ne postoji interes za raspravom o rastu i modelu rasta koji će kreirati radna mjesta", kazala je Pusić.

Ocijenivši kako ponovno prijeti opasnost da Hrvatska 'padne u političko crnilo', Pusić je istaknula da to neće dopustiti.

"Pad se odvija kroz populizam, šovinizam i pad u banalizaciju politike", ustvrdila je Pusić, dodavši kako HNS važnim drži redefiniranje politike građanskog centra. To je potrebno jer sada različite gospodarske i socijalne okolnosti razaraju srednju klasu koja je u svakoj državi jamstvo stabilnosti društva, dodala je.

Važnom temom Pusić smatra i pitanje redefiniranja lošeg položaja političkih stranaka u Hrvatskoj.

"Dopustiti ili zbog kratkoročnih interesa degradirati političke stranke znači degradirati pravo svakog građanima da javno djeluje u svojoj zemlji. Mi to ne smijemo dopustiti. Alternativa je diktatura, nemojte ni malo sumnjati u to", rekla je Pusić.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić podnoseći ostavku na tu dužnost najavio je kako se zbog odsluženja bezuvjetne zatvorske kazne za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, povlači iz politike i neće moći pomoći stranci u predstojećem razdoblju, no izrazio je uvjerenost da će kandidati HNS-a ostvariti ulazak u Europski parlament te povećati broj mandata na predstojećim lokalnim izborima.

Stabilnost Vlade uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju je jedina čvrsta vrijednost koju ova zemlja ima, što može pridonijeti ostvarenju gospodarskog rasta, dodao je.

Nabrojivši učinjeno u nešto više od godinu dana koalicijske vlasti Čačić je, među ostali, izdvojio postavljanje modela za rješenje problema brodogradnje, kojim je skinuta s proračunskog dotiranja, a što je bio uvjet za pristupanje Europskoj uniji. Definirana je i strategija izgradnje energetskih objekata i to bez proračunskog novca, ponovno je pokrenut zamrli projekt LNG terminala, promiče se, iako teško, i zakon o strateškim investicijama, ali ipak ide, rekao je Čačić.

HNS nije stranka koja se bavi podmetanjima, iako takvih ima mnogo. Mi nismo stranka protiv , nego za, poručio je Čačić izaslanicima pozdravljen dugotrajnim pljeskom i odobravanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:56