KAOS U SUSJEDSTVU

POLITIČKI RAT U BEOGRADU Prvi potpredsjednik Vučić želi osvojiti vlast i maknuti premijera Dačića

Prirodno je da najveća politička stranka odredi predsjednika vlade nakon izbora, rekao je Nikolić koji je podržao Vučića

Srbija bi mogla već u ožujku na prijevremene parlamentarne izbore: iako se o tome špekulira već mjesecima, činilo se da najmoćniji čovjek Srbije Aleksandar Vučić čvrsto stoji uz svog premijera Ivicu Dačića s kojim je postigao sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci izbori bi odgovarali barem iz dva razloga: prema ispitivanjima javnog mnijenja oni su na povijesnom vrhuncu, s popularnošću koja se približava 50 posto, a ionako uskoro moraju raspisati izbore u Beogradu, gdje bi samo Vučić mogao pobijediti smijenjenoga gradonačelnika Dragana Đilasa, predsjednika oporbene Demokratske stranke.

Osiguranje pobjede

Ako bi izbori bili raspisani istodobno s državnima, Vučić bi mogao voditi kampanju u Beogradu i tako i tu osigurati pobjedu naprednjacima.

Srbija je došla na korak bliže izborima izjavom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Nikolić je jasno istupio u korist novih izbora. - Prirodno je da najveća politička stranka odredi premijera nakon izbora - rekao je Nikolić.

- Mislim da je to jedan od ozbiljnih argumenata. Ako postoje nesuglasice, ne možete napraviti harmoniju između male i velike političke stranke ako i moć i vlast nisu srazmjerne glasovima koje su osvojile na izborima - rekao je predsjednik Srbije za TV Prva. Izbori bi odgovarali i građanima jer na vlasti treba biti onaj koga građani Srbije najviše žele, istaknuo je. Agencija Faktor plus objavila je jučer da je njihova novogodišnja anketa pokazala da 63 posto građana želi istovremeno održavanje beogradskih i prijevremenih parlamentarnih izbora.

Najpopularniji političar

- Kako da im ne ide na ruku to što im neko povjerava da izaberu onoga koga najviše žele - rekao je Nikolić, aludirajući na to da je Aleksandar Vučić, koji je preuzeo njegovo mjesto na čelu SNS-a, sada najpopularniji političar u Srbiji, iako formalno ima tek funkciju prvog potpredsjednika vlade. Nikolić je zamrznuo svoje članstvo u stranci kako bi bio predsjednik svih građana, zbog čega je sam sebe sveo na fikus.

Večernje novosti pišu da odluka o prijevremenim parlamentarnim izborima još nije donesena, no da bi izbori mogli biti u ožujku. Izbori za gradonačelnika Beograda bit će raspisani najkasnije 17. siječnja, jer tada istječe zakonski rok privremenoj upravi postavljenoj nakon smjene Dragana Đilasa. Hoće li se istovremeno održati i parlamentarni izbori, naprednjaci će najvjerojatnije objaviti na skupštini stranke 25. siječnja, saznale su Novosti. Po zakonu, lokalni izbori moraju biti održani od 45 do 60 dana od raspisivanja, pa će Beograđani svakako na izbore u ožujku. Dačić i njegova Socijalistička partija Srbije protiv su prijevremenih parlamentarnih izbora, jer su bitno slabiji nego na prošlima kada su osvojili 14 posto, a Dačić sigurno treći put ne bi bio premijer.

Izbori bi pomeli oporbu

Najjača stranka nakon SNS-a po anketama je Đilasov DS, kojem je rejting pao ispod 15 posto i, ovisno o istraživanju, ne uživa povjerenje više od 12 posto građana. Izbori bi pomeli opoziciju, poručio je Dačić, a ako se ne očekuje smjena vlasti, kaže on, čemu ih onda uopće raspisivati? Po najnovijim rezultatima istraživanja agencije Faktor plus, za SNS bi glasalo 43,9 posto građana, za DS 11,6 posto, a za Dačićev SPS 10 posto, dok je LDP na granici od pet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53