KONČAR OŠTEĆEN ZA VIŠE OD 63 MILIJUNA KUNA

Policija sumnjiči i Mirka Cetinskog za malverzacije sa zemljištima. Cetinski: Nemam veze s tim!

Pula, 230808.Koncert Tonyja Cetinskog u pulskoj Areni u organizaciji Histria festivala na pozornici sa 3 etaze. Produkcija koncerta je oko 200.000 eura. Mirko Cetinski.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srecko Niketic / CROPIX

RIJEKA/PULA - U nastavku kriminalističke istrage oko malverzacije s kupoprodajom nekretnina poznatijem kao afera „Končar-Cetinski“ istarska policija proširila je krug osumnjičenika. Novo ime u toj aferi je Mirko Cetinski kojeg policija tereti da je osobno od prodavatelja primio 2 i pol milijuna kuna kao razliku između stvarne i ugovorne cijene kod kupnje zemljišta za tvrku "Kermas ulaganja" poduzetnika Danka Končara.

U priopćenju istarske policije navodi se kako je u nastavku krim istrage utvrđena daljnja šteta za tvrtku Kermas u iznosu od oko 2,9 milijuna kuna.

Policija je priopćila da su 64-godišnjakinja, 64-godišnjak, 50-godišnjak i 42-godišnjak, svi iz Rovinja, temeljem usmenog dogovora i ovlaštenja direktora trgovačkog društva, prilikom posredovanja u kupoprodaji nekretnina, u predugovorima i ugovorima o kupoprodaji, prikazivali više cijene od stvarno dogovorenih, na račune prodavatelja isplaćivali dogovorene više cijene te potom zahtijevali od prodavatelja da im razliku između dogovorene i stvarno isplaćene cijene predaju u gotovini, što su pak zadržavali za sebe.

Policijski službenici utvrdili su kako je 64-godišnjak, a neslužbeno doznajemo da je riječ o Mirku Cetinskom, u ukupno tri slučaja posredovanja, dogovorio s prodavateljima nekretnina opisani način kupoprodaje, nakon čega je od prodavatelja primio u gotovini oko 2,5 milijuna kuna, pri čemu je u dva navrata novac primio u svojoj obiteljskoj kući.

Također je utvrđeno da su 50-godišnjak i 42-godišnjak, a riječ je o već ranije osumnjičenima Borisu Sorgi i Željanu Hrvatinu, u jednom slučaju posredovanja u gotovini od prodavatelja primili 388 tisuća kuna također kao razliku između dogovorene i stvarno isplaćene cijene.

Četvrto osumnjičena u ovom proširenje optužnice je Vinka Cetinski koja je bila i članica uprave Kermas ulaganja dok ju Končar kada je saznao za prijevaru nije razvlastio s funkcije. S ovim novim policijskim saznanjima a koja su kako neslužbeno doznajemo dobili od samih prodavatelja saslušanih tijekom istrage, do sada utvrđena šteta za Končara premašuje iznos od 63 milijuna kuna.

Policija bračni par Cetinski, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, a Sorgu i Hrvatina za pomaganje prijavila je Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, te prioćili da se kriminalističko istraživanje ovog slučaja i dalje nastavlja.

Ovu do sada najveću istarsku aferu otvorio je da podsjetimo sam Danko Končar koji je kazneno prijavio bračni par Cetinski i njihove navodne pomagače, ugledne rovinjske odvjetnike i dilere nekretnina za više milijunsku prijevaru. Končar je u svojim brojnim javnim istupima navodio da je oštećen za desetke milijuna eura, dok druga strana u dosadašnjem tijeku istrage sve optužbe negira.

Mirko Cetinski: Nemam nikakve veze s tim

Mirko Cetinski odbija bilo kakvu kaznenu odgovornost te naglašava kako nije poduzeo ništa nezakonito u vezi kupoprodaje zemljišta za trgovačko društvo 'Kermas' koje je u vlasništvu Danka Končara.

Uz to, Mirko Cetinski nije bio ni u svojstvu osobe koja bi mogla zloupotrijebiti svoj položaj, a niti je sudjelovao u bilo kakvim radnjama u vezi te kupoprodaje - kaže Ljubiša Drageljević, odvjetnik Mirka Cetinskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:43