SUĐENJE PERKOVIĆU

Policija pretresla ured odvjetnika koji su 2006. branili Pratesa

Još nije jasno zbog čega je njemački sudac zatražio pretres, ali se to povezuje s izmjenama u svjedočenju Krunoslava Pratesa
 Davor Pongračić/CROPIX

Dok suđenje bivšim šefovima Službe državne sigurnosti SFRJ Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu teče sukladno predviđenom rasporedu, u pozadini cijelog tog procesa vezanog za ubojstvo Stjepana Đurekovića dolazi do zanimljivih zapleta.

O jednom takvom u ponedjeljak je šture informacije iznio predsjedavajući sudskog vijeća, sudac dr. Manfred Dauster.

On je Perkovićevu i Mustačevu obranu, te tužitelje i sutužitelje, upoznao s činjenicom da su u međuvremenu provedeni pretresi ureda dvojice odvjetnika koji su branili Krunoslava Pratesa, već pravomoćno osuđenog zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića. Sudac Dauster uputio je stranke da mogu izvršiti uvid u dokumente koji su izuzeti u tim pretresima, ali nije posebno iznosio razloge zbog kojih su oni poduzeti. Radi se o frankfurtskom odvjetniku Helmutu Rosebrocku, koji se još 80-ih “specijalizirao” za zastupanje osoba iz ex-Jugoslavije, te o njegovu kolegi Stickleru.

I dok se s jedne strane može čuti da u njihovim uredima nisu pronađeni nikakvi relevantni dokumenti, s druge strane dolaze informacije da je zaplijenjena dokumentacija koja će biti stavljena na uvid tužiteljima i obrani. Prates je o odvjetniku Rosebrocku dao dvije izjave, zbog čega je odmah postalo jasno da bi mogao postati svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču.

Prva izjava odnosi se na Pratesovo povlačenje ranijih tvrdnji da je Perkoviću nekoliko tjedana prije Đurekovićeva ubojstva dao kopiju ključa od garaže u kojoj je potom ubijen. Prates je ustvrdio da je odvjetniku Rosebrocku još 2006. rekao da je priča o ključu izmišljena. No, Rosebrock mu je savjetovao, nastavio je Prates, da ne povlači ništa od onoga što je ispričao prikrivenim istražiteljima jer mu nitko neće vjerovati. Druga bitna izjava odnosila se na angažman odvjetnika Rosebrocka. Prates je ispričao kako se obraćao Nobilu s molbama da mu pomogne ne kao odvjetnik, već kao osoba koja je imala podatke koji su mu mogli pomoći u njegovoj obrani, a potom i vezano za pokušaj ishođenja obnove postupka.

Proteklih dana ispitana su i dva njemačka policajca, koji su potvrdili da ih je kontaktirao izvjesni pukovnik Filip, visokorangirani dužnosnik BND-a, i upozorio ih na procjenu da je ugrožena sigurnost njegova suradnika Stjepana Đurekovića. To je prvi put da se pokojni Đureković eksplicitno spominje kao “BND-ov čovjek”. Svjedočio je medicinski sudski vještak koji je zaključio da su moguće sve varijante postupanja ubojica u Đurekovićevoj garaži. Prvo, da su ga ubojice već čekale unutra, zatim da su ušli zajedno s Đurekovićem, dakle da ih je možda i on pustio u prostor tiskare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:34