I DALJE NIŠTA BEZ NALOGA

Policija: Nećemo moći bilo koga prisluškivati zbog skidanja glazbe i filmova s interneta

'Posebne dokazne radnje ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima'
 Slavko Midžor/CROPIX

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Krunoslav Borovec, osvrnuo se na navode kako će policija moći legalno prisluškivati građane Republike Hrvatske u njihovim domovima. Odbacio je sve te tvrdnje i kazao da se to neće činiti.

- Policija bez naloga suca i državnog odvjetnika ne može provoditi posebne dokazne ranje, a samo kada okolnosti nalažu da se počne s posebnim dokaznim radnjama državni odvjetnik može izdati nalog od 24 sata - priopćio je Borovec i dodao kako je nemoguće da 1. rujna stupi na snagu novi Zakon o kaznenom postupku.

Borovec se osvrnuo i na navode o prisluškivanju u slučaju sumnje u prekršaje poput ilegalnog skidanja i reproduciranja glazbe ili filmova s interneta.

- Posebne se radnje ne mogu provoditi protiv osoba koje to čine za vlastite potrebe jer je u cijeni svih elektroničkih medija uključena i naknada za zaštitu autorskih prava tako da se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom - naglasio je Borovec.

Naveo je kako su slučajevi kad se policija može pozvati na posebne dokazne radnje oni u kojima su ugrožena ljudska prava, a najčešće se to čini prilikom sumnje u pedofiliju.

Za kraj je dodao i kako nije istina da policiju nitko ne nadzire.

- U novom zakonu o policiji uveden je institut civilnog nadzora nad radom policije - završio je Borovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:29