NAKON TEKSTA U JUTARNJEM BAJIĆ TRAŽI IZVID

Policija će ispitati Svagušu zbog otimačine nekretnina

Kerumov prijatelj i predsjednik NK Hajduk, sumnja se, u dvije godine upisao se kao vlasnik oko 120 tuđih kuća u Rogoznici i okolici
 CROPIX

SPLIT - Policija bi uskoro mogla privesti Joška Svagušu, vlasnika pekarske tvrtke, predsjednika NK Hajduk i bliskog prijatelja splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, zbog sumnje da je na nezakonit način postao vlasnikom oko 120 nekretnina na području Rogoznice, koje već otprije imaju vlasnike.

Riječ je o nizu kuća i vrtova u središtu Rogoznice te pašnjaka i obora na Krčinama i Oglavcima čiji su pravi vlasnici preko noći ostali bez svoje imovine i slučajno to doznali. Državno odvjetništvo potvrdilo je za Jutarnji list da će od policije zatražiti provođenje izvidnih radnji u slučaju misterioznih Svagušinih uknjižbi na tuđe vlasništvo.

Razjasnit će okolnosti

- Formirali smo spise te će se od policijske uprave zatražiti provođenje izvidnih radnji u cilju provjere osnovanosti navoda iznesenih u novinskom članku i razjašnjenja svih okolnosti slučaja - poručili su iz šibenskoga Državnog odvjetništva.

Ostala bez vrta

Jutarnji je o otimačini doznao od odvjetnika obitelji Radić koja je bila u postupku upisa u zemljišne knjige.

Tom su prilikom saznali da je na parcelu već uknjižen Joško Svaguša. Za posjed koji je djed Tonke Radić kupio još 1929. morali su pokrenuti sudski spor radi dokazivanja vlasništva. Istu proceduru dokazivanja vlasništva morat će proći i Slava Ercegović, a bez vlasništva nad vrtom ostala je i Tona Biljaković. Prema neslužbenim informacijama, Svaguša je na sumnjiv način došao do vlasništva nad najmanje 120 nekretnina.

U Ministarstvu pravosuđa smatraju da do ilegalne uknjižbe ne može doći.

Provjerite svoju imovinu

- Kod prijenosa ili upisa prava vlasništva isti se vrši temeljem vjerodostojnih isprava koje sud provjerava te ako otuđitelj nekretnina nije upisani zemljižnoknjižni vlasnik, prijenos na novog vlasnika se ne može izvršiti - tvrde. No, neslužbeno savjetuju da svaki vlasnik jednom godišnje provjeri je li im se netko uknjižio u vlasništvo.

Tri koraka za sigurno vlasništvo

Boris Makarović, odvjetnik s iskustvom u parnicama vezanima za nekretnine, otkriva što učiniti da bi se sačuvalo vlasništvo:

- Nakon kupnje, nasljeđivanja ili dobivanja na dar nekretnine u kojoj vlasnik namjerava živjeti, obavezno što prije u policiji prijaviti novo prebivalište i potvrdu o prebivalištu odnijeti u Gruntovnicu.

- Vlasnici mogu povremeno provjeriti stanje u Gruntovnici, odnosno uvjeriti se da netko drugi nije uknjižen na njihovu nekretninu.

- Nije vlasnik nekretnine onaj tko ju je prvi kupio nego onaj tko se prvi uknjižio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 05:40