U DERUTNOM STANJU

POLA GODINE BEZ DOGOVORA, A 'ZAGREB' PROPADA Još uvijek se ne zna sudbina splitskog hotela

 Tom Dubravec / CROPIX;

Predstavnici Ministarstva obrane i državne tvrtke Pleter već punih šest mjeseci pregovaraju o preuzimanju hotela Zagreb u Splitu. Riječ je jednom od rijetkih hotela koji je Ministarstvu obrane ostao na upravljanje te ga se želi riješiti.

Državna tvrtka Pleter želi preuzeti taj hotel i njime upravljati, ali, kako doznajemo, ne pod uvjetima koje MORH nudi. Hotel Zagreb u prilično je derutnom stanju. Od 650 ležajeva samo ih je 250 na raspolaganju, hotel nema kategorizaciju i u njega bi trebalo uložiti određena sredstva kako bi dobio koju zvjezdicu. I tu dolazimo do problema. Naime, čelni ljudi Pletera spremni su potpisati ugovor na određeno razdoblje, preuzeti dio zaposlenika i uložiti sredstva kako bi hotel bio kategoriziran.

No, kako saznajemo, MORH u ugovor o preuzimanju odbija staviti vremensko razdoblje na koje bi Pleter preuzeo hotel te mu priznati ulaganja koja bi mu bila vraćena ako bi ugovor bio prijevremeno raskinut.

Drugi problem su zaposlenici hotela. U njemu je sada zaposleno 62 ljudi. Njih 43 je u otkaznom roku, 7 ih prelazi u Pleter, a 12 službenika je na raspolaganju Vladi. MORH je zaposlenima ponudio otpremnine, koje je više od polovice radnika prihvatilo. Hotel se tijekom godine uglavnom koristi za smještaj djelatnika MORH-a i Oružanih snaga, a godišnja popunjenost mu je oko 25 posto. Hotel je u ovom trenutku potpuno nerentabilan, a naši sugovornici tvrde kako ga je MORH čak namjeravao zatvoriti s početkom godine, što u ministarstvu demantiraju.

Zbog derutnog stanja, od 650 kreveta u funkciji je samo 250

Hotelski kompleks s ogromnim vrtom i plažom prostire se na 28.600 četvornih metara. Ako pregovori s Pleterom ne uspiju, MORH se hotela neće moći riješiti. Naime, vlasnički dokumenti nisu čisti jer na dijelu hotela postoje zabilježbe, zbog čega objekt ne može biti predan DUUDI-ju. Uostalom, prema našim informacijama, MORH je to već jednom pokušao, ali je upravo zbog nesređenih papiara bio odbijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:22