NERIJEŠEN SLUČAJ

POKRADEN U McDONALD'SU U HEINZELOVOJ 'Postoji snimka kamere, ali policija me ne želi ni slušati'

'Radimo na utvrđivanju činjenica koje ste naveli. Do tada ne možemo ništa više reći o vođenju istrage', kazali su iz policije
Zagreb, 060314. Igor Zujic ispred policijske postaje u Petrovoj, za rubriku Zasto.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Dok sam sjedio u restoranu brze prehrane u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, ukradena su mi dva mobilna telefona i dokumenti. Sumnjam na muškarca koji je sjedio blizu mene. Krađu sam prijavio službeniku u Policijskoj postaji Maksimir. U prijavi sam naveo da su u prostoru gdje se dogodila krađa instalirane videokamere i da ću rado pomoći u istrazi kada uprava restorana policiji da snimku. Htio sam pokazati gospodina na kojeg sumnjam, a vjerovao sam i da su kamere snimile tranutak kada mi je ukrao telefone.

Negativna statistika

No, ništa se nije dogodilo. Krađa se dogodila u svibnju prošle godine, a istraga se do danas nije pomakla s mjesta. Nitko me nikada nije pozvao u postaju. Imam dojam da u policiji nisu poduzeli baš ništa. Pitam se je li moj slučaj uopće zaveden ili su ga namjerno izostavili kako ne bi ušao u negativnu statistiku i bio još jedan neriješeni slučaj - kaže zagrebački liječnik Igor Zujić.

Policajcu koji je zaprimio njegovu prijavu obratio se e-mailom koji prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Danas sam Vas se sjetio, boraveći u McDonald’su, gdje su ukradeni moji mobiteli i dokumenti. Naime, kada sam vidio da u (i na) narečenom objektu ima veći broj kamera, shvatio sam da Vaša priča ‘...na kameri (jednina) se vidite samo vi i vaša obitelj...’ - jednostavno ne drži vodu, kao ni izjava Vašeg starijeg kolege da ćete mobitele možda naći, ali počinitelja teško...

Propust za propustom

Da prevedem:

1. Očekivao sam da ćete me pozvati da i ja pogledam snimku i pokažem na koga sumnjam (a rekao sam Vam - na čovjeka koji je sjedio iza mene) i vidjeti u koji automobil ulazi.

2. Očekivao sam da ćete od VIP-a zatražiti ‘rutu’ kretanja mobitela (koji je bio još aktivan), a ne popis zadnjih poziva (mojih naravno).

3. Kako ćete rutu mog mobitela usporediti s rutom automobila potencijalno sumnjive osobe (ev. i drugog - njegovogmobitela) koja moguće vodi u V. Goricu, gdje vjerojatno stanuje.

4. Kako ćete V. Goricu, gdje su odbačeni moji dokumenti (ali i torbica druge osobe!!! Dakle dvoje oštećenih), obuhvatiti svojim terenskim izvidima, ev. izuzimanjem snimki s drugih kamera...

5. Kako ćete boljom kordinacijom s Vašim kolegom R. (koji bi morao znati da otisci ostaju na plastičnim karticama, a nije izuzeo tragove unatoč mojoj sugestiji !!!) doći do novih dokaza.

6. Kako se neće čekati ponovno paljenje i prodaja mobitela, jer mobiteli odašilju signal i ugašeni, ako imaju bateriju, a tada imamo i trećeg oštećenog (kupca - bez obzira što ne zna da je ujedno i prekršitelj zakona) - najvjerojatnije nekog klinca, koji će nasjesti...

7. Što nema veze direktno s Vama - da moj predmet neće u rad doći tek nakon cca tjedan dana.

I... najbitnije... nadam se da ću ovaj put barem dobiti odgovor na mail... ukoliko sam zavrijedio...

Odrađivanje nije dobro

P. S. Nemojte ovaj mail shvatiti kao moje ‘pametovanje’. Samo želim da naša policija bude učinkovitija, država pravednija, te da se moj slučaj riješi korektno i brzo, a ne da se posao samo ‘odrađuje’ radi zadovoljenja forme.”

POLICIJA 'Vodimo istragu, a pritužbu smo uzeli na znanje'

O slučaju krađe mobitela i dokumenata Igora Zujića i njegovim kritikama na rad policajaca u Policijskoj upravi zagrebačkoj kažu da su samo zaprimili pritužbu, i to istog dana kad se Zujić obratio Jutarnjem listu. - Zaprimili smo pritužbu građanina i radimo na utvrđivanju činjenica - rekao je Zlatko Ancić iz PU zagrebačke.

U slučaju kad je građanin nezadovoljan odgovorom PU, a naš čitatelj u ovom trenutku očito jest, može se obratiti MUP-ovoj unutarnjoj konroli. Ako, po svom sudu, i time ne bude zadovoljan, pritužbe može iznijeti saborskom Odboru za ljudska prava. Mogućnosti, dakle, nisu male, ali, dakako, od građanina iziskuju strpljenje i povjerenje u pravnu državu.

Jutarnji traži odgovor na vaš problem. Pišite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:40