SVI MILANOVIĆEVI LJUDI

Pogledajte novi sastav Vlade: Šef SDP-a Čačiću ne želi dati rad, poljoprivredu, ali ni poduzetništvo

Zagreb, 041211.Parlamentarni izbori 2011.Muzej suvremene umjetnosti.Pracenje izbornih rezultata u izbornom stozeru Kukuriku koalicije SDP - HNS - IDS - HSU Na slici: Zoran Milanovic i Radomir Cacic slave pobjedu na izborimaFoto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Danas budući premijer Zoran Milanović počinje razgovore s HNS-om, HSU-om i IDS-om oko konačnog dogovora raspodjele mjesta u Vladi. Osim toga, predstoje mu i dogovori s kandidatima za ministre.

Ono što je sasvim sigurno, a potvrdilo nam je nekoliko ljudi iz Koalicije , da će Milanović imati tri potpredsjednika u Vladi - Nevena Mimicu, Radimira Čačića i Milanku Opačić.

Veliki specijal Jutarnjeg IZBORNI STOŽER 2011 >> sve o izborima pratite OVDJE

Iako je želio da svi predsjednici stranaka budu u izvšnoj vlasti Milanović to ipak nije uspio postići jer osim šefa IDS-a Ivana Jakovčića kojem to priječi dužnost župana, niti čelnik HSU-u Silvano Hrelja neće biti ministar.

Vjerojatno će svoje ministarsko mjesto u Vladi prepustit HNS-u, a zauzvrat bi dobili nadzor nad mirovinskim sustavom. Ostatak kadrovske križaljke naravno ovisi i o ustroju Vlade, ali i o tome hoće li Milanović ponuditi koaliciju manjinama.

Neslužbeno doznajemo kako je SDP odlučio preraspodjelom ministarstava donekle ublažiti primat koji bi HNS trebao imati nad resorom gospodarstva.

Budući da će Radimir Čačić biti potpredsjednik za gospodarstvo i investicije te ministar gospodarstva iz njegovog će resora ipak biti izdvojeni - rad te poduzetništvo i njih bi trebali voditi SDP-ovi kadrovi. Na čelu ministarstva poduzetništva bi navodno trebao biti Gordan Maras, dok bi rad i mirovine također trebalo biti posebno ministarstvo.

- Zašto ga recimo ne bi vodio Zvonimir Mršić. On je izuzetno efikasan, a to je jako važno područje, a uvijek je bilo na marginama postojećih ministarstva - kažu u SDP-u.

Premda se očekuje da će HNS imati još jednog ministra nekoliko izvora iz vrha SDP-a uvjerava nas da to sigurno neće biti ministarstvo poljoprivrede već neko manje važno. Čačić bi na mjestu ministra poljoprivrede želio vidjeti šefa Središnjeg odbora Ivana Vrdoljaka.

- Nema šanse da im prepustimo i poljoprivredu, pogotovo ne nakon rezultata kakav HNS ostvaruje u Slavoniji. To je previše važno područje i ostaje SDP-u - uvjerava nas sugovornik iz vrha SDP-a. Iako je znao ozbiljno naljutiti stranačkog šefa jedan član vodstva SDP-a tvrdi kako će Slavko Linić biti ministar financija.

- On je naprosto pravi čovjek za to mjesto. Trebao je biti 2000., umjesto što je Račan tada postavio Matu Crkvenca koji se kao ministar uopće nije snašao - kaže.

Socijalna politika bit će izdvojena iz Ministarstva zdravstva u poseban resor, a sve će voditi Milanka Opačić. Graditeljstvo će se izdvojiti iz zaštite okoliša.

PREMIJER

Zoran Milanović

POTPREDSJEDNICI VLADE

Radimir Čačić - za gospodarstvo i investicije

Milanka Opačić - za socijalnu politiku i društvene djelatnosti

Neven Mimica - (vjerojatno) za unutarnju i vanjsku politiku

MINISTRI

SIGURNI:

MUP - Ranko Ostojić

MVP - Vesna Pusić

MORH - Mirando Mrsić

Gospodarstvo - Radimir Čačić

Socijalna politika - Milanka Opačić

Financije - Slavko Linić

Regionalni razvoj - Branko Grčić

Zdravstvo - Rajko Ostojić

Branitelji - Ante Kotromanović

Promet, more i infrastruktura - Zlatko Komadina

Uprava - Arsen Bauk

Turizam - Veljko Ostojić

VJEROJATNI

Josip Leko - Pravosuđe

Gordan Maras - Poduzetništvo i obrtništvo

Dragica Zgrebec - Poljoprivreda

Zvonimir Mršić - Rad i mirovine

Mirela Holy - Zaštita okoliša i prostorno uređenje

JOŠ SE NE ZNA

Obrazovanje -

Kultura -

Graditeljstvo -

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:39